Kad gurmani 'guštaju'! Otvoren sajam 'S klobasicom u Europu'

Međunarodni sajam 'S klobasicom u Europu' svečano je u subotu otvoren u Svetom Petru u Šumi uz sudjelovanje 110 izlagača, među kojima 39 izlagača tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije i Italije.

Sajam je svečano otvorio ministar turizma Anton Kliman koji je istaknuo da Ministarstvo turizma podupire ovakve manifestacije te da je to dobar brend Hrvatske. Mi ćemo naše kobasice izvoziti na način da ćemo ih ponuditi na našim turističkim sajmovima da naši potencijalni gosti kušaju ove proizvode da bi se onda između ostalog odlučili za dolazak u Istru i na osnovu tog iskustva, rekao je ministar Kliman.

Dodao je da je uz brendirana maslinova ulja, vina, pršut u Istri, sljedeći korak brendiranje istarskih kobasica, ali i ostalih suhomesnatih proizvoda, poglavito slavonskih te svega onoga što ima kvalitetu i što Hrvatska može ponuditi svjetskom tržištu. To je toliko dobro da se bojim da mi sutra kada nas prepoznaju nećemo imati toliko proizvoda za tržište, dometnuo je Kliman. Ministar je govorio i o ovogodišnjoj turističkoj sezoni od koje se mnogo očekuje. Obrativši se izlagačima i proizvođačima suhomesnatih proizvoda, istarski župan Valter Flego kazao je kako je proizvodnja kobasica duboko ukorijenjena u našoj tradiciji. No, smatra on, to nije dovoljno jer treba 'zaokružiti cijeli sustav i imati jedan cjeloviti način promocije, prodaje i plasmana tih proizvoda'. Supetarski načelnik Mario Bratulić je pak poručio kako se i ovom manifestacijom želi Sveti Petar pretvoriti u 'općinu istarskih kobasica'