Djeca u Zagrebačkom ZOO-u učila o ugroženim divljim vrstama

Zabavno – edukativnim programom Ministarstvo okoliša i prirode i Zoološki vrt u Zagrebu obilježili su 5. ožujka Svjetski dan divljih vrsta. Već treću godinu zaredom kroz razne edukativno-zabavne programe posjetitelji su mogli više doznati o ilegalnoj trgovini divljim biljnim i životinjskim vrstama.

Brojni posjetitelji ZOO-a, a među kojima je bilo najviše djece, mogli su doznati zašto se rijetke biljke i životinje ne smiju uzimati iz prirode. U lavljoj nastambi djeca su istraživala predmete izrađene od ugroženih biljaka i životinja, gdje su imala priliku izraditi prigodne medaljone. U paviljonu Duh monsunskih šuma saznali su koje sve biljke i životinje često nestaju iz prirode i kako im možemo pomoći, a oni najhrabriji mogli su podragati mliječnu zmiju.

U Tropskoj kući pomoću digitalne lupe i drugih pomagala, istraživali su jesu li uzorci načinjeni od ugroženih vrsta. Hrvatska je 2000. godine potpisala Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka, poznatiju pod skraćenicom CITES. Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama štiti više od 35.000 biljnih i životinjskih vrsta.