Potkivanje konja, zanat koji se prenosi s koljena na koljeno

U velebitskim vrletima ekipa Hrvatske televizije pronašla je potkivača konja. Jedan od najstarijih zanata, kažu Ličani, ipak nije izumro.

Naime, konji su opet omiljeni, i to u turističke svrhe. Ljeti za jahanje, zimi za vuču saonica. Majstor Jure Kušanić potkiva konje i brine se za njih od Like do Zagreba. Kaže da ima pune ruke posla i ne misli gasiti obrt. Svaku potkovu treba prilagoditi kopitu i naći pravu mjeru. Baš kao cipela, potkova ne smije biti ni velika ni mala, kaže Jure.

Potkivanje konja zahtjeva znanje i strpljenje, a majstor dodaje da i vještim rukama treba vremena. Prvo je potrebno skinuti staru potkovu, zatim dobro očistiti kopito, pa tek onda slijedi stavljanje nove. Prava je to 'nauka od starine' koja zahtijeva puno volje, znanja i prije svega ljubavi. I to one prema konjima. Bez ljubavi nema ništa od potkivanja, jednog od najstarijih zanata koji se prenosio s koljena na koljeno. 

Za dva sata konj je kao nov, pa može u trk ličkim krajolikom. Potkove ili konjske gume potrajat će mu više od dvije godine. S njima će bez po muke moći vući saonice i nositi jahače, što je predviđeno projektom koji bi trebao u ovaj dio Like privući turiste.