Istra proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom

Ugledni Flos Olei, jedini svjetski vodič za ekstra djevičanska maslinova ulja, proglasio je Istru najboljom svjetskom maslinarskom regijom u ovoj godini.

Naime, u izdanju za 2016. Istra je područje s kojeg dolazi najveći broj uvrštenih maslinara čime je potvrđena visoka kakvoća ulja koje se proizvodi na tom području. U ovogodišnjem popularnom i iznimno cijenjenom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja čak je 50 istarskih maslinara. Pretekli su dosad vodeće Talijane Toskanu koja je gotovo u pravilu držala primat u broju svojih predstavnika.

Istarski proizvođači ovime dobivaju dodatne pluseve na svjetskome tržištu maslinovog ulja. Ove godine u vodiču se našlo ukupno 500 maslinara iz 59 zemalja s 5 kontinenta. Svaki maslinar priželjkuje naći se u ovome vodiču. Vodič objektivno vrednuje autohtone različitosti, a Istra ih doista ima, bjankeru, bužu, karbonacu, jer naši proizvođači su ih sačuvali i kvalitetno iskoristili, kažu u Turističkoj zajednici Istarske Županije.

Da je riječ o velikom uspjehu govori i to da se u ovome prestižnom vodiču 2005. godine našlo tek dvoje maslinara iz Istre da bi ove godine u njemu ona preuzela vodstvo.