U Splitu premijerno izveden Verdijev "Ernani"

Opera Giuseppea Verdija "Ernani", redatelja Giancarla del Monaca, u subotu je prvi put scenski postavljena i premijerno izvedena u do posljednjeg mjesta popunjenom Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

Protagonisti su bili svjetski poznata hrvatska sopranistica Lana Kos, bugarski bariton Ventseslav Anastasov, pjevač s iskustvom nastupa na najvećim opernim pozornicama talijanski tenor Roberto Iuliano koji tumači naslovnu ulogu Ernanija i naposljetku nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš.

U autorskom timu su zborovođa Ana Šabašov i oblikovatelj svjetla Wolfgang von Zoubek. Libreto, za potrebe titlova koji su pratili izvedbu, preveo je Belmondo Miliša, suradnica redatelja je bila Jelena Bosančić, a scenografski i kostimografski asistent Agostino Sacchi.

Nakon prve tri izvedbe ulogu Ernanija će tumačiti hrvatski tenor Domagoj Dorotić, a osim nabrojenih solističke će uloge tumačiti još i Barbara Sumić, Branka Pleština, Špiro Boban, Vinko Maroević, Mate Akrap i Božo Župić.

Verdi je "Ernanija" skladao u 31 godini, a libreto je na temelju povijesne drame Victora Hugoa "Hernani" napisao Francesco Maria Piave. Praizvedba je bila u venecijanskom kazalištu La Fenice 1844. godine, te nakon toga došao na repertoar dvadeset opernih kazališta. U prošloj je godini diljem svijeta odigran 21 put u sedam produkcija i u šest gradova, a premijerno samo u Opéra Royal de Wallonie u belgijskom Ligeu.

Prva repriza opere "Ernani" je na rasporedu 8. ožujka, te nakon toga slijede izvedbe 10, 12, 21. i 23. ožujka.