Pobjednik FEST-a "Dnevnik jedne tinejdžerke", među pobjednicima i Ogresta

Za najbolji film u glavnom natjecateljskom programu FEST-a u Beogradu u nedjelju je proglašen "Dnevnik jedne tinejdžerke" u režiji Marielle Heller. Među pobjednicima FEST-a je i film "S one strane" hrvatskog redatelja Zrinka Ogreste kao najbolji u manjinskoj srpskoj koprodukciji.

Večeras su najboljim filmovima 44. FEST-a dodijeljene službene nagrade festivala u tri natjecateljske selekcije - Glavni program, nacionalna selekcija Srpski film (i manjinska koprodukcija) i Granice, a dodijeljene su i nagrade žirija Nebojša Đukelić, Politikina nagrada Milutin Čolić, te nagrada žirija FEDEORA.

Priznanje Beogradski pobjednik za najbolji film u nacionalnoj selekciji dodijeljeno je filmu "Vlažnost" u režiji Nikole Ljuce, u produkciji Nataše Damjanović i Vladimira Vidića. Nagradu je dodijelo žiri kojim je predsedavao Dragan Bjelogrlić, a o nagradama su odlučivali Vuk Ršumović, Kozmina Stratan, Nevio Marasović i Bernd Budder.

Beogradskog pobjednika za najbolji film u manjinskoj srpskoj koprodukciji osvojio je film Zrinka Ogreste "S one strane". Ogresta je također osvojio i nagradu za najbolju režiju, uz obrazloženje da je riječ o "vještoj, preciznoj i zreloj režiji koja stilski i ozračjem savršeno prati priču" te "zbog redateljskog rizika i hrabrosti koji se na kraju isplatio.

Za glumačku interpretaciju kojom je dala dodatnu dimenziju liku, upotpunila ga i učinila živim i uvjerljivim", nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je hrvatskoj glumici Lani Barić za ulogu u filmu "Ti mene nosiš" Ivone Juke.

Nagradu za najbolji scenarij osvojio je Ramin Bahrani za film "99 domova", titulu najbolje glumice ponijela je Bell Paulli u filmu "Dnevnik jedne tinejdžerke", a najbolju mušku ulogu po ocjeni žirija odigrao je Michael Shenon u filmu "99 domova".

Zastor na ovogodišnjem FEST-u  službeno je spustio domaći film Procjep, reditelja Dejana Zečevića, prvi srpski SF zanstveno-fantastični film, koncipiran tako da se, kako tvrde autori, plasira na svjetsko tržiste. Prodaja u Aziji je već počela, a domaća publika vidjet će ga u kinima tek od 28. travnja.

Hrvatsku je na ovogodišnjem FEST-u predstavljalo osam filmova u različitim programima, uključujući i koprodukcijske projekte. Za nagrade u glavnoj konkurenciji natjecali su se "Zvizdan" Dalibora Matanića, kao i u nacionalnom programu "Srpski film" koji ove godine prikazuje filmove u čijem stvaranju je Srbija sudjelovala kao manjinski koproducent.

U istom programu publika je vidjela još četiri hrvatska filma nastala u hrvatsko-srpskoj koprodukciji, "Ti mene nosiš" Ivone Juke, "S one strane" Zrinka Ogreste, "Narodni heroj Ljiljan Vidić" Ivana-Gorana Viteza i "Život je truba" Antonia Nuića.

Film "Svinjari" Ivana Livakovića dio je natjecateljskog programa "Granice", a programa "Fokus Europa" omnibus "Zagrebačke priče 3.

Tijekom Festa od 2. veljače prikazano je više od 110 filmova, među kojima više od 20 redateljskih debija.