Ayurveda, narodna indijska medicina

Med i autohtono ljekovito bilje neizostavni su sastojci koji se stoljećima koriste u ayurvedi – narodnoj medicini koja se primjenjuje tisućama godina u Indiji, ali i posvuda u svijetu kao komplementarna metoda klasičnom liječenju.

Ayurvedski liječnici na terapiju gledaju kao na kompleksni sustav koji ne uključuje samo ljekovite pripravke, već i životne navike – prehranu, vježbanje, pravilno disanje...

Nakon Zagreba, besplatna predavanja i radionice 'Kako regulirati visoki tlak pomoću ayurvede' indijska ayurvedska liječnica dr. Monica Mohan Rajesh održavat će od 1. travnja u pet hrvatskih gradova u organizaciji udruge Umijeće življenja i pod pokroviteljstvom Indijske ambasade.

Osnovna je pretpostavka ayurvedske medicine da zdravlje ovisi o ravnoteži 5 elemenata iz prirode koji se odnose na tjelesne sustave. Ayurvedski terapeuti poput Indijke dr. Monice Mohan Rajesh osluškivanjem pulsa prepoznaju nepravilnosti nastale u tijelu. To se može postići jedino kad znamo koja je vaš osnovni tjelesni tip ili konstitucija. Ako ne znamo koje je optimalno stanje u tijelu, ne možemo odrediti niti koja su odstupanja. Putem pulsne dijagnostike određujem koje su optimalne vrijednosti, gdje se to događa u tijelu, koji je glavni uzrok tomu i prema tome određujem način liječenja ili terapiju, kaže dr. Monica.  

U ayurvedi postoje 3 osnovna tjelesna tipa - vata, pita, kapha i njihove različite kombinacije, a tjelesna konstitucija pokazuje koji element prevladava i što može izazvati neravnotežu. U ayurvedi zdravlje je više od odsutstva bolesti – ono je sveopća uravnoteženost duha i tijela. Na primjer, ako uzimate đumbir, a vaš tjelesni tip je 'pita' kod kojeg prevladava element vatre, to će još više naglasiti vatru u tijelu što nije dobro i stvara neravnotežu. Možete ga rabiti na različite načine - đumbir u kombinaciji s medom i maslom (gheejem) kako bi se smanjila vrućina u tijelu, objašnjava dr. Monica Mohan Rajesh.

Za reguliranje visokog krvnog tlaka dr. Monica preporučuje napitak sa sjemenkama korijandera koji smanjuje vrućinu u tijelu. Prije spavanja natopite žlicu sjemenki korijandera vodom i ostavite ih preko noći. Sljedeće jutro nakon pranja zuba i jutarnje higijene, popijte ovaj napitak na prazan želudac. Dodajte namočenim sjemenkama još tople vode i malo praha kurkume. Promiješajte i popijte

Ljekoviti pripravci u ayurvedi su samo dio na putu ozdravljenja, a sastojci za njihovu pripremu su u gotovo svakoj kuhinji. Za jačanje imunosnog sustava i ublažavanje simptoma prehlade i gripe pripremite biljni čaj s kurkumom. Ovdje sam stavila vodu da ključa. U nju ću dodati malo kurkume– zajednu osobu to je dovoljno. Dodat ću nekoliko listića metvice. Dobro ih je malo usitniti rukama i dodajte u vodu. Zatim malo ružmarina. Također dodajte svježeg bosiljka i dobit ćete čaj za bolju otpornost tijela. Malo prokuhajte i promiješajte. Kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri i kad se boja promijeni, isključite. U malo ohlađeni čaj dodajte žličicu meda. Najbolje ga je piti svježe pripremljenog ujutro i navečer.

U ayurvedi vrijedi pravilo da nam najviše može pomoći bilje iz našeg podneblja. Začinske biljke nisu samo dodatak hrani, nego mogu biti ljekoviti sastojci pripravaka za ublažavanje tegoba i vraćanje tijela u ravnotežu.