Nakit od zrnja i sjemenja

Šareno zrnje i sjemenje u maloj koprivničkoj manufakturi postaje neobičan nakit i zanimljiv domaći suvenir koji se rado nosi diljem svijeta.

Nakit se danas izrađuje od različitih materijala, a Marijana Abram pravi ga od raznobojnog kukuruza, graha, žitarica i drugih stvari koje nalazi u prirodi. Riječi je o potpuno ekološkom nakitu od zrnja koje je uglavnom jestivo.

Mirjanin zanimljivi nakit nije izrađen od perlica, već od raznobojnog zrnja i sjemenja. Gotovo sve što pronađe u prirodi Marijana iskoristi za izradu posebnog nakita i svojevrsnog suvenira. Prava Podravka došla je na ideju da napravi podravski originalni suvenir koji se može poklanjati od raznoraznog sjemenja, a kada su ga ljudi vidjeli bili su oduševljeni.

Sav je nakit u prirodnim bojama, što ljude često iznenadi. Zaboravili da starinske sorte kukuruza nisu samo žute boje. U svojoj 'kolekciji' tako Marijana ima i crveni, mali stini, crni kukuruz i bijeli kukuruz, za kojeg kaže da kada izraste zrna izgledaju baš kao biseri. Svoju zbirku zrnja stalno povećava pa već ima i ono koje nije tipično za naše krajeve. Crni je dobila iz Amerike, od Indijanaca. Stare sorte čuva i sadi, kaže sve osim žira kojeg skuplja u šumi. Osim kukuruza, najviše je tu graha kojeg ima više od 10 vrsta, višebojnih suncokretovih i bućinih sjemenki.

Osim kreativnosti, za izradu nakita, potrebno joj je vruće ljepilo i podloga na koju slaže zrnje i sjemenje. Njen nakit nećete naći u trgovinama jer ga predstavlja isključivo kao suvenir na manifestacijama Turističke zajednice grada Koprivnice.

Šareno zrnje i sjemenje u maloj koprivničkoj manufakturi postaje neobičan nakit i zanimljiv domaći suvenir koji se rado nosi diljem svijeta.