Nagradu Porin za životno djelo dobili su Hrvoje Hegedušić i Davorin Kempf

Porin za životna djela dodijeljuje se onim umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu. Ovogodišnji dobitnici su glazbenik, skladatelj, producent i ton - majstor Hrvoje Hegedušić te pijanist i kompozitor Davorin Kempf. Prestižnu statuu Hegedušiću će uručiti Alfi Kabiljo, a Kempfu prošlogodišnji dobitnik Frano Parać. Istaknutim glazbenicima statua će se uručiti na svečanoj dodjeli 17. ožujka u Splitu.

Hrvoje Hegedušić karijeru je počeo u grupi "Vokalni kvintet Hrvoja Hegedušića" 1957. godine. Bio je član skupine "Zagrebački vokalni kvartet" gdje je pjevao s Arsenom Dedićem, Anđelkom Kovačićem i Ivanom Bobincem te "Studio 64". Hegedušić je poznat po tome što je jedan od rijetkih koji je uglazbio stihove hratskih pjesnika poput Antuna Gustava Matoša, Dobriše Cesarića, Dragutina Tadijanovića, Tina Ujevića... Nakon rata sa Zvonkom Špišićem, Zvonkom Zidarićem i Daliborom Paulikom osniva internacionalni festival šansone Chansonfest. Početkom 2000. postaje direktor uspješnog festivala Zagrebfest. U karijeri je objavio šest albuma i višestruki je dobitnik nagrade Porin.

Njegov kolega Davorin Kempf diplomirao je glasovir, dirigiranje i kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U SAD-u je magistrirao kompoziciju da bi 1990. godine dobio titulu Master of Arts. Redoviti je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a godinama je bio i umjetnički ravnatelj Požeških orguljaških večeri. Njegove su skladbe izvodili na mnogim glazbenim festivalima i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je raznih glazbenih emisija za Hrvatski radio te dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Ovogodišnja svečana dodjela Porina održat će se u četvrtak, 17. ožujka u splitskoj dvorani Gripe uz izravan prijenos na 1. programu HTV-a.