Škraperi u istraživanju Pašmana

Ovoga vikenda na Pašmanu se održao 11. Škraping, utrka po otočim škarpama za amatere i profesionalce.

Iako je jugo prijetilo od ranih jutarnjih sati, ništa nije moglo omesti preko tisuću i dvjesto škrapera spremnih za istraživanje otoka Pašmana. Neki su ovdje već jedanaestu godinu za redom, dok neki Škraping tek otkrivaju.

Mislim da je škraping kombinacija alpinističkog trčanja, ima alpinizma, izmjene ritma, skakanja, spuštanja, penjanja, trčanja… Vrlo je zahtjevno, jer se trči po oštrom kamenju što nije bezazleno, kaže Stjepan Božić. Teren nije lak, zato što se zaista trči po samim škrapama uz more. Svaki korak je novost i iziskuje od naših mladih ljudi zaista izuzetnu spretnost i brzinu, ističe poznati alpinist Stipe Božić.

Škraping se trči ili hoda u tri kategorije, ultra, chalenge i light, tako da visinske pripreme i dobra kondicija i nisu pri vrhu prioriteta, ovo je utrka za profesionalce, ali i za amatere. Oni koji se nisu pripremali, hodali su lagano i iskoristili utrku za razgledavanja otoka.

I dok su oni otkrivali otok, gubili pa ponovno nalazili ucrtanu stazu, okidali neizbježne selfije, svi oni koji su ih došli bodriti otkrivali su otočne proizvode. Naime u sklopu Škrapinga tradicionalno se održava i Sajam otočnih proizvoda, najveći takve vrste u nas.

I dok se uživalo u otočnim delicijama, škraperi su lagano pristizali na cilj. Najtežu utrku ULTRA, pobjednik je istrčao za 3 sata i 53 minute. Pobjednik Ante Pešić kaže da je tajna njegove pobjede u tome što sve utrke posveti svom malom sinu rođenom s teškim srčanim manama.

Škraping je izvrstan pokazatelj kako uz malo sluha od nadležnih i puno dobre volje, otok može biti pun posjetitelja i u ožujku. Izvrsna hrana,  predivna priroda, gostoljubivi domaćini.

Treba li bolja pozivnica za 12. izdanje Škrapinga? Vidimo se na Pašmanu 2017.