Napunite baterije energijom koju može podariti samo priroda

Proljeće stiže na velika vrata najavljeno lijepim nježnim šarenim proljetnicama o kojima su govorili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

U studiju je gošća cvjećarka Gordana Munjaković pokazala koje uzgojene proljetnice možemo kombinirati i tako svoj dom osvježiti i ukrasti.

Da bi uneli dašak proljeća u dom potrebna vam je jedna drvena kutija, malo zemlje, željene uzgojene proljetnice ( npr. zumbuli, tulipani, narcise, jaglaci) i poneki ukras. I ne zaboravite da takav aranžman morate zalijevati svaki dan.  


Osim što su u studiju govorili o 'kućnim proljetnicama' ekipa Dobrog jutra posjetila je i zagrebački Botanički vrt PMF-a koji je zbog blage zime i mnoštva proljetnica svoja vrata posjetiteljima otvorio čak mjesec dana prije.

Ako vam je usput zavirite i vi te dopustite da vas iz sivog zimskog sna probudi - božanstveni kolorit proljetnica. Možete zaviriti i u kakav kutak u prirodi.

U središtu Zagreba cvjetnu raskoš u Botaničkom vrtu predstavila je stručna savjetnica dr. sc. Sanja Kovačić i otkrila da u ovom botaničkom vrtu možete vidjeti tri četvrtine ukupnog popisa hrvatskih proljetnica što je zbilja veliki broj. Jako puno šafrana, strahovito puno visibaba, jaglaca…

Šafran je simbol mudrosti i bogatstva, duhovnog i materijalnog. Potječe iz Grčke, njegovo ime na perzijskom jeziku znači: 'budi žut'. Poznat je i kao najskuplji začin na svijetu. Već pod prvim zrakama sunca otvara cvjetove, a navečer ih zatvara. Na istom mjestu u isto vrijeme cvjetaju rane, kasne i one proljetnice čije je sada vrijeme. Na primjer najranija među njima, visibaba, cvjeta zajedno s onima koje bi trebale cvjetati tek za mjesec dana, kao što su to šumarice. Treba naglasiti da su po starijem zakonu o zaštiti prirode u Hrvatskoj sve su proljetnice bile zakonom zaštićene, međutim pristupanjem Europskoj uniji ti su se propisi promijenili, ističe dr. Kovačić, tako da je danas samo nekoliko proljetnica strogo zaštićeno, međutim važno je reći da su sve zaštićene međunarodnim propisima od krađe u prirodi.

Mnogo je legendi o proljetnicama. Posebno o visibabi. Ime je dobila po jednoj osamljenoj pogrbljenoj bakici čija je jedina radost bilo njezino cvijeće. Jedne zime snijeg ga je zatrpao i uništio. Po tragovima njezinih suza u snijegu pojavili su se divni cvjetići, povijeni baš poput nje.

Iako je ove godine zbog blage zime Botanički vrt vrata otvorio mjesec dana prije nego što je to uobičajeno, prvi posjetitelji već su tu! Mnogima je ovo najdraži kutak u gradu za šetnju, odmor, meditaciju…

Iskoristite ove čarobne trenutke mješavine godišnjih doba, zavirite u kakav cvjetni kutak i već sada doživite proljeće. S proljetnicama. Napunite baterije energijom koju može podariti samo priroda…