Antarktika, kontinent s najvišom prosječnom visinom

Kontinent s najvišom prosječnom visinom od svih postojećih kontinenata, peti najveći kontinent na svijetu, koji je dvostruko veći od Australije, 98% prekriven ledom. Nema stalnih stanovnika, a ako se slučajno tamo rodite, nemate državljanstva, jer to je ničija zemlja! Sve o Antarktici u emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekao je Josip Muller, koji je nedavno bio tamo.

Do Antarktike letio je malim avionom. Bilo nas je četvero: dvoje Rusa, jedan Amerikanac i moja malenkost. Letjeli smo na King George otok na Antarktici koji je zapravo mjesto s najvećom koncentracijom promatračkih stanica. Tamo nas je čekao tim ljudi koji nas je vodio po najzanimljivijim mjestima.

Prvo su otišli vidjeti otok s velikim brojem pingvina. Potom su posjetili čileansku i rusku promatračku stanicu. Rusi su ih oduševljeno dočekali s obzirom na njihove zemljake u grupi, a upoznali su i ekipu studenata s Wharton MBA-a. Promatrači vrijeme krate i kreativnim radom. Često se, doznaje Josip, natječu u snimanju filmova na zadanu temu. U zadnjem takvom natjecanju, na temu 'ljubavna priča', pobjedu je odnela ruska ekipa. Zanimljivo je da uglavnom u ekipama nema  žena, pa ostaje samo na mašti pretpostaviti kako filmići izgledaju, kaže Josip.

Josip se može pohvaliti i posjetom najjužnijoj crkvi na svijetu. Uz tu pravoslavnu crkvu veže se i jedna prava ljubavna priča. Mladi Čileanaca vidjevši sliku kćeri ruskog prijatelja toliko se zainteresirao za nju da je otišao sve do Moskve da ju upozna. Upoznavanje je bilo i više nego uspješno, jer su se nakon toga vjenčali upravo na Antarktici.

Na svom putu osim pingvina imao je prilike vidjeti i tuljane i morske slonove, a upoznao je i legendu čileanskog alpinizma Alehoa. Aleho je zapravo i bio domaćin ture po Antarktici. 14 puta se popeo na najviši vrh Antarktike od skoro 5.000 m. 16 puta bio na južnom polu, jednom i skijama u sklopu ekspedicije koja je trajala 79 dana, prije 30-ak godina.