Sretan rođendan Sara

Osim što je kantautorica, Sara Renar je i arhitektica. Ali je posao u struci otkazala da bi se mogla posvetiti glazbi. Trenutačno je u studiju, radi na svom trećem albumu 'Tišina', koji možemo očekivati u proljeće. O kojim temama govori novi album i ostale zanimljivosti o Sari saznajte u prilogu emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Tišina

Sve moje riječi su laž.
Sve moje riječi su laž,
na kraju ostaje samo tišina,
na kraju ostaje samo tišina....


Početak je ovo još neobjavljene pjesme 'Tišina' s istoimenog nadolazećeg trećeg albuma Sare Renar. Mislim da je to moj odgovor na to što se sada bavim riječima. I s jedne strane odgovor i na medijske pritiske unutar kojih živiš, s druge strane tvoj unutarnji osjećaj da li to što radiš ima smisla, i je li to laž i je li to samo proizvodiš buku. Ja mislim da ne, ali čovjek se uvijek pita.

Nastala je tako i tišina prije godinu dana kada je Sara, inače arhitektica s 2 i pol godine radnog staža u struci, odlučila odustati od arhitekture zbog muzike i dati otkaz u tvrtki. I ne, ovo nije laž. I ne samo to, prošle je godine u jakoj konkurenciji osvojila Porina za najbolji ženski vokal.  Došla je u ured nakon tog vikenda u Splitu, s tortom i šampanjcem i rekla 'evo dovršavam ovaj idejni projekt i idem ja!'.  

A onda je Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu 2015. izgubio glavu.
Porin je išao iz ruke u ruku svih članova benda, da ga malo imaju, da se druže s njim. Na kraju je završio kod gitariste koji se vraćao s jednog tuluma, i neka skupina sumnjivih likova su ga napali, on se dao u bijeg, Porin mu je bio u džepu od jakne i ispao je iz džepa jakne na asfalt i ostao bez glave. Srećom gitaristi nije bilo ništa, pobjegao im je, ali sad je Porin unikat. 

Bezglavi Porin sada krasi policu u Sarinoj sobi na 12. katu, u kojoj inače stvara. Novi album, koji možemo očekivati u proljeće, bit će nešto drugačiji od prethodna dva. Muzički mislimo sve više eksperimentirati i razbijati neku ustaljenu strukturu pop pjesme, a tekstualno su teme smrt, tišina, samoća. Zato smo i izdali 'Notturno' kao prvi singl jer mislimo da jako dobro sažima to o čemu će ploča govoriti.

Imam uvijek u 'špajzi', da se tako izrazim, više ideja koje se vrte i onda kad god uhvatim vremena nasamo kod kuće gasim mobitele. Ovdje u sobi i vrtim ih, bilo kroz instrument, bilo na kompjuteru, kombinacije, snimam, pa pišem, pa sve bacim u smeće drugi dan, pa sve ispočetka. Kad sam konačno zadovoljna s nekom naznakom ideje, mislim da ima smisla, onda krećem u daljnju suradnju s drugim muzičarima.

Članovi Sarinog benda - Zdeslav Klarić, Luka Geček i Anže Kristan i Sara dio su albuma radili u Puli pod producentskom direkcijom Edija Cukerića i Konrada Mulvaja. Album sada dovršavaju u Zagrebu u Konradovom studiju. Za razliku od prošle ploče, sad se nalazimo par put tjedno, malo se dopisujemo, pa se nalazim…  Prošli smo album radili na daljinu, znači nešto se napravi, šalje se, komentira se, vraća se. Stalno nekakav ping-pong. Toga sada imamo manje jer više vremena sjedimo zajedno, pa se manje dopisujemo, kaže producent Konrad Mulvaj.

Sara odabrala Konrada za producenta, kako kaže, jer je on jedini trpi. Dok Konrad ističe da se dugo znaju i da zajedno rade kao prijatelji. I ekipi je bilo lijepo u opuštenoj prijateljskoj atmosferi zaviriti u svijet ovih kreativaca i vidjeti kako nastaje novi album. Veselim se to konačno izbacit iz sebe, jer kao da imam potrebu zaokružit neku cjelinu svog života i onda nastaviti dalje, kaže Sara.

Mi im želimo još puno dobrih albuma, razbijenih, ili čitavih Porina, Sari sretan 29. rođendan, a vama, drage naše dame, sretan Dan žena!