'Sat za planet zemlju'

Jubilarni 10. 'Sat za planet Zemlju' održat će se danas od 20.30 do 21.30 sati kada će biti ugašena rasvjeta na najpoznatijim svjetskim znamenitostima u više od 7000 gradova u preko 170 zemalja svijeta, među kojima i u Hrvatskoj.

Dubrovačke gradske zidine, Zagrebačka katedrala, južno pročelje Dioklecijanove palače sa splitskom rivom i pulska Arena te će večeri svakako biti u mraku, uz bok Eiffelovom tornju, rimskom Coloseumu, egipatskim piramidama i brojnim svjetskim kulturnim simbolima, rekla je voditeljica WWF-ovog (World Wide Fund for Nature) projekta 'Sat za planet Zemlju' Petra Boić Petrač na konferenciji za novinare.

Pozvala je građane, gradove i tvrtke da se uključe u akciju te u 20.30 sati ugase rasvjetu. Uz simbolično gašenje svjetla tijekom samog Sata, WWF poziva građane da 'doniraju' svoje Facebook profile i promjenom profilne fotografije prijateljima daju do znanja da ne žele klimatske promjene, a ta se izmjena može napraviti slijedeći upute s internetske stranice earthhour.org. Također, građani su pozvani da u 10 sati dođu u park prirode Medvednica i sudjeluju u akciji pošumljavanja (mjesto susreta je Donja stanica žičare).

Suradnja poslovnog sektora, civilnog društva i institucija neophodna je ako želimo stati na kraj klimatskim promjenama, uvjerljivo najvećoj prijetnji današnjice. Svatko od nas može doprinijeti nastojanjima da spriječimo dodatno zagrijavanje Zemlje i tako ne dosegnemo kritičnih dva Celzijeva stupnja, a naš doprinos je akcija pošumljavanja Parka prirode Medvednica, čiji su šumski ekosustavi narušeni brojnim vremenskim nepogodama prošlih godina. Šume Medvednice su najbolji pročišćivač zraka Zagreba, istaknuo je direktor WWF Adria Martin Šolar.

Ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari istaknula je kako će se 2015. pamtiti kao najtoplija godina u povijesti, a zadnjih nekoliko godina Medvednicu je poharalo osam oluja i ledolom koji su nanijeli veliku štetu šumskom ekosustavu, posebno na južnoj strani središnjeg dijela tog parka. Izvaljeno je preko 50.000 prostornih metara drvne mase, otvorena su brojna manja klizišta, a oštećena je i infrastruktura za posjetitelje. To nam dokazuje prisutnost klimatskih promjena i na našim područjima, pa smo se ove godine u 'Sat za planet Zemlju' uključili ne samo gašenjem rasvjete na Medvedgradu, već i akcijom pošumljavanja jednog hektra područja u zoni Bliznec, rekla je.