Fotografije Davida Byrnea na izložbi u Zagrebu

Fotografije Davida Byrnea, svestranog umjetnika, pjevača, glazbenika, skladatelja, pisca, najpoznatijeg kao frontmena grupe Talking Heads, predstavit će se na izložbi u galeriji Contra, koja se otvara 11. ožujka.

Izložit će se deset fotografija, na onima velikog formata su krajolici, a na manjima 'coveri' knjiga na kojima je Byrne intervenirao promijenivši im naslov. Uz glazbu Talking Headsa, izložba će predstaviti i nekoliko knjiga koje je objavio, među kojima i Biciklistički dnevnik', a s obzirom da ga bicikli posebno zanimaju, postavit će se i jedan antikni bicikli.

Kao i njegovi filmski i muzički projekti, njegova fotografija je često opisivana kao uzvišenje ili banaliziranje svakodnevnice do razine umjetnosti, ističe se u najavi izložbe. Hrvatska publika će prvi put imati priliku vidjeti mali, ali važan dio umjetnikovog širokog dijapazona interesa, dodaje se u najavi izložbe.

David Byrne (1952., Dumbarton, Škotska) studirao je na umjetničkom sveučilištu Rhode Island i Maryland. Nagrađivani je pjevač, glazbenik, skladatelj, tekstopisac, a afirmirao se i kao glumac. Fotografija i dizajn su ga počeli zanimati još tijekom studija, no tek devedesetih počinje izlagati svoj rad, fotografije, knjige i časopise.

Kako stoji u najavi njegove zagrebačke izložbe, Byrne stvara ikone od svakodnevnih materijala i traži sveto u obečašćenom. Njegove fotografije se mogu podijeliti na one koje snima na putovanjima ili u svom studiju, koristeći različite mogućnosti fotografskog medija od polaroida do digitalnog procesa.

Izložba Davida Byrnea će biti otvorena do 6. travnja.