Predstavljena pjesma Lighthouse s kojom Nina Kraljić nastupa na Eurosongu

Na Drugom programu Hrvatskog radija danas je premijerno predstavljena pjesma s kojom će hrvatska predstavnica Nina Kraljić nastupiti na ovogodišnjem 61. natjecanju za pjesmu Eurovizije. Riječ je o pjesmi Lighthouse, a autori glazbe i teksta su austrijski duo Andreas Grass i Nikola Paryla, koji djeluju pod zajedničkim imenom POPMACHÉ. Glazbeni producent je Thorsten Brötzmann.

Nina Kraljić istaknula je da je sretna jer je pjesma kombinacija onoga što voli odnosno modernoga zvuka i etna. Bila mi je iznimna čast i veliko iskustvo snimati s tako kvalitetnom i talentiranom glazbenom ekipom. Pjesma ima sjajnu poruku nade koja je, bez obzira na sve nedaće u životu, uvijek prisutna i svijetli, izjavila je Nina. Pjesma u osnovi govori o nekome tko se izgubio na moru i suočava se s problemima nastale situacije. Iako se u početku stječe dojam da je nada izgubljena, protagonist ostaje uvjeren da će pobijediti sve prepreke i pronaći sigurno utočište – i to vođen signalom svjetionika, kaže jedan od autora, Andreas Grass.

Glas Nine Kraljić dirnuo me je već pri prvome slušanju i dodatno oduševio tijekom studijskoga snimanja pjesme Lighthouse. Njezina izvedba je pjesmi dala dodatnu dimenziju. Mislim da smo stvorili nešto izvanredno, nešto čarobno, rekao je Thorsten Brötzmann, njemački glazbeni producent, skladatelj i aranžer. Tijekom uspješne karijere radio je s mnogim glazbenim zvijezdama. Neke od njih su No Angels, Bro´Sis, Christina Stürmer, Monrose, Jeanette, Modern Talking, Unheilig, Oonagh, Adoro, Bonnie Tyler, Howard Carpendale, Ace of Base, Amy MacDonald, Lena, Motörhead, Reamonn, Rick AstleyYvonne Catterfield.Kad sam razmišljala čemu i komu bih posvetila pjesmu, sjetila sam se nekih svojih prijatelja koji rade na brodu i domu se vraćaju nakon šest mjeseci ili godinu dana te njihovih priča: od čežnje za domom do osjećaja istovremene tjeskobe i otvorene pustolovine koje neistraženo, bezgranično more pruža. Isto tako, pjesma nas je duboko podsjetila na izbjeglice koje preko mora traže dom i tragične situacije u kojoj se nalaze,
kaže Nina Kraljić. Glazbu i tekst autori su pisali posebno za Ninu, koju su doživjeli kao vrlo ljubaznu i otvorenu osobu koja ima priču i iskrene emocije i može ih podijeliti s publikom. Osim što je izvanredna pjevačica, Nina je glazbeno vrlo mudra i ima rijetku sposobnost da u svoje pjevanje unese svoje raspoloženje te na taj način stvara atmosferu koja privlači emocijom, a usto svaku pjesmu pretvara u svoju, rekao je jedan od autora pjesme, Nikola Paryla.

Nina Kraljić nastupit će u prvoj poluzavršnici 10. svibnja, a u studio Drugoga programa Hrvatskoga radija danas ju je došao pozdraviti i v. d. glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić. Drago mi je da se nakon dvije godine stanke vraćamo na Eurosong. Zadaća Hrvatske radiotelevizije je, među ostalim, i promocija Hrvatske u svijetu, a ovakva velika glazbena događanja sjajna su prilika za to. Našoj predstavnici želim mnogo uspjeha na Eurosongu, izjavio je Siniša Kovačić.

Voditelj HRT-ova tima za natjecanje za pjesmu Eurovizije (ESC) Željko Mesar kazao je kako će naša predstavnica pjevati na engleskom jeziku i vjeruje u njezin uspjeh i ulazak u završnicu, koja će se održati 14. svibnja pred više od 200 milijuna gledatelja. Pjesma je vrlo zanimljiva, prikladna za Ninin glas i uvjeren sam da će nas predstaviti u najboljemu svijetlu, kako samo ona zna. Osim predstavljanja pjesme, kreativni tim vrhunskih profesionalaca ovih dana intenzivno radi na osmišljavanju Ninina nastupa. Razmišlja se o frizuri, kostimu, rasvjeti, šminki, ali najviše naravno o samom scenskom nastupu i izvedbi, ističe Željko Mesar.Pjesma Lighthouse naći će se i na Nininu prvome albumu, koji snima za Universal Music, kojemu je zahvalna na pomoći u nalaženju pjesme i njezinoj realizaciji. Pronaći pravu pjesmu za talentiranoga izvođača možda je najteža stvar u glazbenome poslovanju. Uvjeren sam da pjesma Lighthouse sjajno odgovara Nininu glasu i načinu interpretacije te da će ostaviti osobit dojam na Euroviziji 2016. u Stockholmu, kaže Sasha Saedi, voditelj izvođačkoga repertoara u Universal Musicu. Podsjetimo, Ninu Kraljić šira je javnost zapazila zahvaljujući njezinim sjajnim pjevačkim sposobnostima. Gledatelji Hrvatske radiotelevizije prošle su joj godine na natjecanju The Voice – Najljepši glas Hrvatske dali veliku potporu. Ponosna je i sretna zbog svega što je ostvarila u samo godinu dana.

U samo godinu dana dogodile su mi se odlične stvari, od pobjede u showu The Voice – Najljepši glas Hrvatske do triju nominacija za Porin, a sad idem i u Švedsku predstavljati Hrvatsku na Eurosongu. Od nastupa očekujem ponajprije dobru izvedbu, a nadam se da ćemo vidjeti rezultate i da će se trud isplatiti. Najvažnije mi je da predstavim Hrvatsku u najboljemu svjetlu, kaže Nina Kraljić. Nakon što je propustila dva Eurosonga, Hrvatska se s Ninom Kraljić vraća na popularno natjecanje i to u godini u kojoj Hrvatska radiotelevizija obilježava dvije značajne obljetnice – 90 godina postojanja Hrvatskoga radija i 60 godina postojanja Hrvatske televizije.

Najnovije vijesti o nastupu naše predstavnice možete doznati na potportalu HRT-a posvećenom Eurosongu gdje možete poslušati i pjesmu Lighthouse s kojom će hrvatska predstavnica Nina Kraljić nastupiti na ovogodišnjem 61. natjecanju za pjesmu Eurovizije.