Rijeka ove godine obilježava 150. godišnjicu izuma torpeda

Središnji događaj obilježavanja 150. godišnjice izuma torpeda u Rijeci bit će izložba u depou Muzeja grada Rijeke na Žabici koju organiziraju taj muzej i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja, najavio je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar na kolegiju gradonačelnika. 

Izložba će biti priređena sredinom godine, a predstavit će se nekoliko cijelih torpeda, instrumenti za ispitivanje torpeda, njihovi dijelovi i motori, lansirne cijevi i maketa lansirne stanice, koja je u bivšoj riječkoj tvornici gdje se proizvodio torpedo.
 
Depo u kojem se postavlja izložba u nekadašnjem je željezničkom skladištu u blizini autobusnog kolodvora. Osim toga, 150. obljetnica izuma torpeda obilježit će se i drugim izložbama i tribinama u suradnji grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, muzeja i drugih ustanova i organizacija koje se bave zaštitom baštine.

Tako će se ojačati program suradnje i zajedničkog djelovanja riječkih muzeja 'Muzeji zajedno', neovisno o tome je li im osnivač grad ili županija te približiti kulturno-industrijska baština građanima i proširiti turistička ponuda, rekao je Ivan Šarar.