Pomrčinu Sunca u Indoneziji promatraju tisuće turista

Pomrčina Sunca počela je 9. ožujka na zapadu Indonezije, a njezin prolazak preko tog otočja u jugoistočnoj Aziji promatraju desetci tisuća turista i znanstvenika i izravno prenose tamošnje televizijske mreže.

Mjesec je počeo prolaziti između Zemlje i Sunca u 6.19 sati (00.19 sati), što se moglo promatrati u više pokrajina u toj otočnoj zemlji s trima vremenskim zonama, dodaje indonezijska agencija za geofiziku. Potpuna pomrčina nastupa sat vremena poslije.

Djelomična pomrčina koja je počela na Sumatri, najzapadnijem indonezijskom otoku, pomicala se na istok i bila je vidljiva u 12 od 34 pokrajine, zaklonivši djelomično pogled na Sunce sa Zemlje. Da bi sudjelovali u tom nesvakidašnjem fenomenu koji će se u cijelosti moći pratiti gotovo samo iz Indonezije, oko 10.000 stranih i 100.000 domaćih turista došlo je u zemlju, rekli su turistički čelnici.

To je izvanredan prizor koji se otprilike jednom u godini može promatrati u nekom dijelu svijeta, rekao je francuski turist Arnaud Fischer. Početna faza će trajati nekoliko sati, a faza potpune pomrčine kod koje će se nebo poprilično zamračiti - kada Mjesec prekrije Sunce - moći će se vidjeti nešto manje od tri minute na Molučkim otocima, a najviše nešto više od četiri minute u Tihom oceanu. Čelnici islamskih ustanova u toj zemlji s najvećim brojem muslimana u svijetu, pozvali su vjernike da mole u vrijeme pomrčine.

Pripadnici plemena dajak na Borneu, poznati po tradicionalnim tetovažama, boje se pomrčine jer ona sakriva Sunce, koje je za njih izvor života. Zato će izvesti svoje obrede kako ta pojava ne bi predugo trajala. Ovo je deseta potpuna pomrčina u 21. stoljeću. Prethodna se dogodila 20. ožujka 2015., ali je bila vidljiva samo na veoma udaljenim dijelovima planeta: norveškim otocima Feroe i Svalbard izgubljenim na Arktiku.