40 godina FA Turopolje putuje po svijetu

Folklorni ansambl Turopolje slavi 40 godina postojanja. O uspomenama govori Zlata Cundeković, njegova predsjednica i članica od prvoga dana.

Folklorni ansambl 'Turopolje' 40 godina čuva tradicijsko bogatstvo našega kraja. Od 1975. do 1993. djelovali su kao kulturno-umjetničko društvo 'Ivan Mlade'. Posebno su ponosni što su 1992. u Španjolskoj bili prvo društvo koje je nakon priznavanja Republike Hrvatske istaknulo hrvatsku zastavu na nekom stranom festivalu. Taj događaj obilježile su jedne španjolske novine. Narodnu umjetnost pod nazivom 'Pjesme i plesovi Hrvata' pronose cijelim svijetom gotovo pola stoljeća. Ukupno imamo 38 koreografija, sve su u parovima, pa tu ima i dio kostima za koreografije koje izvodimo, ističe Zlata Cundeković, predsjednica FA 'Turopolje'.

Posjeduju veliko bogatstvo izvornih narodnih nošnji te sjajnih replika iz cijele zemlje i raznovrstan nakit. U svojoj kolekciji imaju nošnje stare i preko 250 godina iz cijele Hrvatske, od kojih neke čuvaju, kako kaže gospođa Cundeković, u škrinji pod ledom za buduća pokoljenja. Često su kostime darovali istaknutim javnim osobama, primjerice gospođi Bush i Ivanu Pavlu II.

U ansamblu 'Turopolje' imaju radionicu za izradu i rekonstrukciju narodnih kostima. Jedna od najzaslužnijih osoba za kostime je Tomislav Miličević. On je i veliki dio koreografija postavio za naš ansambl, kaže predsjednica Cundeković. Uz koreografije iz cijele Hrvatske izvode i Povadarje, pjesme i plesove makedonske nacionalne manjine, a na makedonskim nošnjama bi im mogli pozavidjeti i sami Makedonci.

Briga za kulturnu baštinu posao je koji nikada nije gotov. Trenutačno je u ansamblu oko 400 aktivnih članova u dobi od 3 i pol do 70 godina. Rado spominjem da je u ansamblu za sada sklopljeno oko 42-43 braka. Uspješni su to brakovi, sretna je gospođa Zlata.
Druženje, putovanja, predivne uspomene i prijatelji za cijeli život. Sve ovo Folklorni ansambl "Turopolje" darovao je Zlati i još 2800 članova koji su prošli kroz njega. A našim budućim pokoljenjima neprocjenjivo povijesno blago.