Inovativni proizvodi mlade produkt dizajnerice

Studentica dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Maja Jandrić, već je za vrijeme studija pokazala svoj veliki talent. Pod vodstvom mentora s fakulteta, zadaci na fakultetu nisu ostali samo to, već su prošli brojne izložbe, a jedan od njih dobio je i nagradu Hrvatskoga društva dizajnera. Pogledajte inovativne proizvode mlade Zagrepčanke.

Priča mlade, kreativne i inovativne Maje počinje s lego kockama. Odmalena su mi roditelji kupovali igračke poput lega, tako da sam se zaljubila u gradnju. Više sam voljela graditi od lega nego se igrati s figuricama i otuda se rodio interes za arhitekturu i za dizajn i općenito za kreativno stvaranje. Da se od lego kockica može izgraditi svašta, pokazala je buduća produkt dizajnerica rješavajući jedan od fakultetskih zadataka. Trebalo je napraviti autoportret na netipičan način, i ja sam logično izabrala lego kockice iz razloga što to na neki način gradi mene kao osobu i dizajnericu, objašnjava Maja.

Jedan od zadataka na fakultetu donio joj je i nagradu Hrvatskog društva dizajnera za najbolji produkt dizajn u studentskoj kategoriji na Izložbi hrvatskog dizajna 2013/2014. što joj je svakako dalo vjetar u leđa za daljnje uspješne radove. Kao i samopouzdanje za prijavljivanje na natječaje i izložbe.

Nagrada je dodijeljena za rad naziva Twool - multifunkcionalni set alata za vrtlarenje koji je dizajnirala, kaže, inspirirana organskim oblicima biljaka, tako da se alat svojom estetikom ne nameće biljkama, već se infiltrira u zeleni vrt. Moja ideja je bila osmisliti alat za vrtlarenje za teglice za balkonsko vrtlarenje. Znači više neki user-friendly alat koji nije profesionalan i nije skup. U setu se dobiju dvije alatke koje svaka za sebe imaju po dvije funkcije. To su grabljice-vile i lopatica-klin

U svome radu pokušava dizajnirati proizvode koji će, kaže, na jednostavan način riješiti što više problema, te pritom postići visoku estetsku i jasnu uporabnu vrijednost. Jedan od problema kojem je Maja našla rješenje bio je i nepostojeća prikladna pernica za dizajnere i sve ostale srodnih zanimanja. Tako je osmislila pernicu od platna u koju, kaže, stane sve, a po potrebi se može dijeliti na manje komade koji funkcioniraju kao samostalne cjeline.

Maja u svome radu pokušava koristiti prirodne materijale, iako oni, kaže, nisu uvijek najbolje rješenje. Jedan od zadataka na studiju bio je iskoristiti pleksiglas u svim njegovim mogućnostima i osmisliti proizvod koji će imati što manje otpada. Maja je napravila prenosnu policu koja se savije od jednog plašta pleksiglasa po određenim kutovima i nema skoro uopće otpada osim rupe koja se izreže. Polica služi da se uz krevet postavi čaša vode, mobitel, a ima i predviđen prostor za knjigu ili časopis.

Proces osmišljavanja i izrade uporabnih predmeta više je veseli od samog crtanja. Tako su pod vodstvom mentora s fakulteta nastali i mnogi drugi radovi od kojih su neki već predstavljeni na brojnim izložbama u Hrvatskoj i regiji. A ne sumnjamo ni da će Maja Jandrić primati i brojne nagrade za nove radove.