Kvalitetan život u Prekodravlju

S jedne strane omeđeno rijekom Dravom, a druge mađarskom granicom, odnedavno i žičanom ogradom, Prekodravlje, općina Gola s četiri sela, oduvijek je bilo jak stočarski kraj s velikim obiteljskim gospodarstvima.

Jelena Živković (26) u Osijeku je završila fakultet, a potom se vratila u Golu jer budućnost vidi u svome rodnom kraju. Kaže: Ovo je sve tu poljoprivredni kraj pa mislim da ima potencijala za ostvariti neke zamisli, poput ovih prga koje sad radimo i kanimo ih prodavati, na tome sam i diplomirala, a mnogo ljudi ovdje proizvodi mlijeko, pa je sve to tu blizu.

Nedavno se njezina mlada obitelj s osmomjesečnim Janom uselila u svoju kuću. U tom je kraju dosta starih praznih kuća, koje nisu skupe, pa će njena obitelj već za 10 godina isplatiti kredit i imati svoj dom. Mjesta u vrtiću ima za njezino djete jer, uz postojeći, uskoro će se otvoriti još jedan. Imamo sve - plin, vodu, kanalizacija se sad gradi, imamo ambulantu, poštu, sve imamo - vrtić, škola, nemamo nikakve pribave, to je sve u redu, priča mještanka Marija Bogadi..

Iako je Prekodravlje jak stočarski i mljekarski kraj, u ovo za poljoprivrednu teško vrijeme živost općini daje i 500 radnih mjesta u dvije tvrtke - tvornici papira i stolarije. Na Općini i načelniku s najduljim stažem u Hrvatskoj je osigurati sve druge preduvjete za ostanak.  Mi s razine općine ulažemo napore od potpore rodiljama,  do besplatnog vrtića, besplatne školske kuhinje, knjiga, stipendiramo učenike i studente, govori načelnik ove uspješne općine Stjepan Milinković.

Gola je veliko gradilište. Uz kanalizaciju, uskoro počinju radovi i na pročistaču otpadnih voda - 90 posto financiraju Hrvatske vode, a 10 zajedno Općina i Županija. Općinski proračun nije bio opterećen ni izgradnjom velike sportske dvorane jer su to, baš kao i većinu kapitalnih projekata, financirali novcem Europske unije.