Brancin na tri načina

Ekipa Jabuke: Christian Misirača i Nada Miličić, ekonomska suradnica iz Zaprešića, pobijedila je ekipu Kruške: Anitu Margić i Tomislava Kadića, ekonomistu iz Zagreba.
Gost kuhar bio je poljski kulinarski majstor Robert Slezak.

Recepti Christiana Misirače

Brancin na tri načina


Sastojci:

- 3 brancina, svaki od 300-400 g
- svježi ružmarin
- 2 limuna
- 1,5 kg većeg krumpira
- 20 dag rukole
- 20-30 dag crnih maslina bez koštica
- 1 vezica peršina
- 1 jaje

Brancin u soli

Priprema:

Brancina očistiti od škrga i utrobe te u šupljinu staviti malo limuna, češnjaka i majčine dušice. U međuvremenu uzeti krupnu morsku sol, dodati malo vode da postane vlažna i jaje da poveže sol u kompaktnu smjesu. Sol staviti preko brancina, napraviti mali oklop. Sve staviti peći u pećnicu 15-17 min na 220°C. Kad izvadimo iz pećnice, otući sol s brancina i poslužiti.

Brancin na pireu od limuna s tapenadom od crnih maslina

Filetirati brancin. Posoliti meso te začiniti ribanom koricom limuna i sitno nasjeckanim ružmarinom. Staviti peći na stranu kože 80%, 20% na stranu mesa. U međuvremenu skuhati krumpir te ga izraditi u pire s malo maslaca, mlijeka, soli i naribane korice limuna. Crne masline i stabljiku celera izmiksati s malo maslinovog ulja, soli i papra, napraviti tapenadu. Listove peršina lagano blanširati te izraditi štapnim mikserom s malo maslinovog ulja u lijepi umak. Pečenog brancina položiti na pire od krumpira te dekorirati tapenadom i umakom od peršina.

Brancin u umaku od rukole s prženom rukolom

Filetirati brancin, začiniti ga te staviti peći na stranu kože 80%, 20% na stranu mesa. Staviti kuhati rukolu u malo vode i vrhnja za kuhanje oko 5 minuta, sve začiniti maslacem, soli i paprom te izraditi štapnim mikserom u laganu kremu. Ostatak rukole baciti u vruće ulje dok postane hrskava. Izvaditi je na papir da se ocijedi ostatak masnoće. Lagano je posoliti i popapriti. Brancina posložiti na umak i dekorirati prženom rukolom.