Francuski dirigent i skladatelji večeras u Lisinskom

Večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu mjeseca Frankofonije možete poslušati Simfonijski orkestar HRT-a i mladog baritona Leona Košavića pod ravnanjem francuskog dirigenta Pascala Rophéa. Ekipa Dobrog jutra bila je na probi orkestra te razgovarala s dirigentom.

Pascal Rophé jedan je od najpoznatijih francuskih dirigenata današnjice. Njegov repertoar pokriva djela od Beethovena pa sve do suvremenih skladatelja. Karijeru je počeo prije 25 godina i otada je radio s mnogim znamenitim kompozitorima. Kad dirigirate, vaš instrument je orkestar. Ako kod orkestra svaki dodir klavijature, svaka njegova tipka je ljudsko biće. Upravo je to najzanimljivije. Gradite nešto uz pomoć ljudi. Svaki glazbenik ima svoju prošlost, kvalitete i kulturu. A vi s njima u jednom trenutku morati nešto stvoriti, kaže o dirigiranju maestro Rophé.

Ne znam iz prve ruke kako je to biti slavan. Osobno se ne osjećam slavnim. Imam mnogo posla i samo o tome razmišljam. Ostalo je nevažno. U smislu promišljanja što jest ili nije karijera mene to ne zanima. Samo radim svoj posao. Njegov je raspored isplaniran čak tri godine unaprijed. Mnogo putuje i upoznaje orkestre različitih zemalja. Ne poznajem uvijek orkestra koje  dirigiram. Tijekom ovih 20 godina nekim se orkestrima vraćam i poznajem ih, ali dogodi se da dirigiram novom orkestru. Uvijek je uzbudljivo upoznati nove ljude, kulturu, navike i raditi zajedno. Komunikacije nije problem. Svi govorimo istim jezikom, glazbom, a ona je univerzalna i ljudska. Ona prenosi ljudske osjećaje.

U sklopu Majstorskog ciklusa u Hrvatskoj će sa Simfonijskim orkestrom HRT-a nastupiti u Lisinskom, gdje će među ostalim izvesti Berliozovu Fantastičnu simfoniju: epizoda iz života umjetnika. To je avangardno djelo. Berlioz je bio vizionar. Zamislio je orkestar onakvim kakav je danas. To su veliki orkestri. Izvodimo i Dukasova Čarobnjakova učenika. To je vrlo popularno, ali i složeno djelo. Teško ga je svirati. Partiture su vrlo složene. Premijerno izvodimo i Šipuševu skladbu (Preobraženja, za bariton i simfonijski orkestar). On je hrvatski skladatelji. To je nova skladba. Tijekom proba otkrit ćemo kako ta glazba zvuči. Morat ćemo raditi na njezinu 'preobraženju', kaže o večerašnjem programu maestro Rophé. Ovaj put se dogodila vrlo interesantna sinergija i izgleda kao da se poznajemo puno godina i nema nikakvog problema u međusobnoj komunikaciji. I pripreme teku predivno, iskreno kaže koncert majstor orkestra Sergej Evseev.

Koncert je posvećen Krešimiru Šipušu, preminulom prije dvije godine, koji je među ostalim zapamćen i kao jedan od šefova dirigenata Simfonijskog orkestra HRT-a.

Francuski dirigent i skladatelji u Lisinskom jamče još jednu glazbenu poslasticu koja se odvija u sklopu mjeseca Frankofonije.