Marija Sekelez oprašta se sa 'Žar pticom'

Marija Sekelez, dugogodišnja ravnateljica zagrebačkog kazališta 'Žar ptica' odlazi u mirovinu, a od publike se odlučila oprostiti predstavom 'Bajka o Žar ptici' koju je za ovo kazalište pripremila redateljica Ivica Boban.

Predstava je bazirana na legendi o Žar ptici koja se vječno rađa. Za tekst, dramaturšku obradu i režiju predstave zaslužna je Ivica Boban, a ansambl čine glumci Berislav Tomičić, Ivan Čuić, Matija Šakoronja, Mateo Videk, Ivana Boban, Zoran Pribičević, Ante Krstulović, Ana Marija Vrdoljak, Gorana Marin, Romano Nikolić i Vini Jurčić. Predstavom će djeci otkriti zašto je Žar ptica simbol ljubavi, dobrote i ponovnog rađanja.

Gradsko kazalište Žar ptica danas je respektabilno kazalište za djecu i mlade u Hrvatskoj i šire zahvaljujući i predanom radu kroz 16 uspješnih godina ravnateljstva Marije Sekelez. U svom je mandatu kazalište svakom novom predstavom vodila vizionarski naprijed.

O povijesti GK Žar ptica  na svojim stranicama pišu:

Kazalište je s radom započelo još 1981. kao radna zajednica 'Teatar Žar ptica', čiji je osnivač i prvi ravnatelj bio Tomica Milanovski. Prošavši brojne etape umjetničkog i organizacijskog rasta, dotada gostujuće kazalište 1997. godine dobiva iznimno priznanje za svoj rad. Te godine Teatar Žar ptica  imenovan je gradskim kazalištem s dvoranom od 200 mjesta u Bijeničkoj 97, a pravi uzlet dobiva nakon 2000. godine kada ravnateljica postaje Marija Sekelez.
 
Odmah po dolasku 2001. godine, Marija Sekelez je osnovala  NAJ, NAJ, NAJ festival, smotru najboljih dječjih kazališta iz cijele Hrvatske, koji je  2007. postao međunarodni. Festival svake godine u vrijeme proljetnih školskih praznika omogućava djeci da besplatno uživaju u najboljim domaćim i svjetskim kazališnim produkcijama.


Uz NAJ, NAJ, NAJ festival, pokrenula je i sada već nezaobilazne tradicionalne akcije: "Dobrodošli , dragi prvoškolci u Vaše kazalište Žar ptica" i "Nema zime u Žar ptici", kojim se brojni školarci i njihovi roditelji pozivaju da polazak u školu, odnosno zimske školske praznike proslave i provedu na besplatnim predstavama u svom omiljenom kazalištu. Humanitarnom akcijom "Osmijehom do zdravlja" među prvima u nizu sličnih akcija, GK Žar ptica svake godine u rujnu obilazi i uveseljava male bolesnike u dječjim bolnicama.

Temeljeći svoj repertoar na djelima domaćih i stranih klasika, kao i suvremenih autora dječje književnosti, GK Žar ptica jedno je od najuspješnijih zagrebačkih kazališta s više od 45 000 gledatelja i 300 izvedbi repertoarnih naslova godišnje. 

Pored 75, dosada, osvojenih nagrada na domaćim i stranim festivalima, GK Žar ptica peterostruki je dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za djecu i mlade, i to: 2002. (Bajka o ribaru i ribici),  2005. (Palčica), 2008. (Zločestobija), 2013. (Mrvice iz dnevnog boravka) i 2014. (Ja i moji osjećaji).