Međunarodni park skulptura Jakovlje

Jakovlje - malo mjesto u Zagrebačkoj županiji koje ima svoj veliki dvorac. A oko dvorca razasute su vrijedne skulpture uglednih kipara nastale na kolonijama koje su se ondje održavale od 1993. do 2011., a koje danas čine Međunarodni park skulptura Jakovlje.

Dvorac kao i mnogi u Hrvatskoj vapi za obnovom, koja je u pripremi. Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska  posjetila je dvorac i razgledala skulpture. Ovo je pozivnica da i vi to učinite isto.

Samo tridesetak kilometara od Zagreba smjestio se dvorac Jakovlje u čijem se perivoju skriva poseban park. Krase ga skulpture ponajboljih hrvatskih i pokojeg stranog kipara. Park skulptura proglašen je prošle godine. Od 1993. do 2011. u njemu su organizirane kiparske kolonije koje organizirao Ratko Petrić…  U jeku rata to je bio protest stvaranjem protiv destrukcije, želja da se uputi na ono što se događa na jedan pozitivan način, prisjeća se Alen Novoselec, akademski kipar i voditelj projekta Jakovlje u ime HDLU.

U tom je razdoblju nastalo 65 skulptura izrađenih u različitim materijalima, što također daje posebnost ovome parku. Naći ćete tako radove najstarijih pripadnika hrvatskog kiparstva, profesora Likovne akademije do suvremenih renomiranih autora. Po odabiru Ratka Petrića, bila je to njegova autorska koncepcija koja je rezultirala začudnim Parkom skulptura jedinstvenim u Hrvatskoj, ističe kipar Novoselec.

S godinama je obnova skulptura postala nužnost. Tako već tri godine ovamo dolaze studenti Akademije likovnih umjetnosti i rade na restauraciji eksponata.
No, i dvorac vapi za obnovom, jer gotovo pet stoljeća povijesti ostavilo je traga na njemu. Dvorac se povijesno razvijao od 1546. godine. Od 16. stoljeća dvorac je bio vlasništvo obitelj Sekle iz Celja, Gotal, Rauch, Kronf, kasnije Josipović, a zadnji vlasnici su bili Oršić i Sixto u 20. stoljeću. Nakon toga je dvorac nacionaliziran.

Tada je služio kao školska zgrada, a od 1973. godine u vlasništvu je umjetnika, točnije udruga Hrvatskog društva likovnih umjetnika i ULUPUH-a. U dvorcu se već dugi niz godina nalaze ateljei u kojima se stvara, no udruge koje brinu o njemu nemaju sredstava za potrebnu temeljitu obnovu. Jedno krilo dvorca uništeno je u požaru 1979. godine, tako da je obnova zaista opsežna, jer je u ovakvom stanju neupotrebljiv.

Rijetki su umjetnici koji ga koriste, a oni će spremno ispričati priče o dvorcu, parku i inspiraciji koju su ovdje za mnoga vrijedna umjetnička djela dobili. Akademska slikarica Jadranka Fatur, supruga pokojnog Ratka Petrića, ovdje stvara od 1978. godine. Tu joj je drugi dom, jer većinom ovamo zbog udaljenosti od Zagreba korisnici ateljea dolaze na nekoliko dana, tjedana, katkad i mjeseci. Mjesto je oduvijek za našu vrstu posla bilo čarobno, jedan čarobni brijeg…  Slaže se s njom i akademski kipar Zvonko Gračan, koji ističe da atelje u dvorcu ima neku posebnu energiju.

Čarobno mjesto koje bi svi trebali ucrtati na kartu svojih kulturnih obilazaka. No i mjesto koje hitno treba obnovu koju zaslužuje zbog bogate prošlosti, umjetnika koji ondje stvaraju i svojim radovima oplemenjuju prekrasan okoliš.