I školski stolac može biti dizajnerski

Stolica je i ono na čemu se sjedi i ima naslon, a stolac ne, tvrde dizajneri. Upravo one s naslonom, izrađuje Dorja Benussi mlada dizajnerica koja smatra da ljuljanje potiče koncentraciju.

Kako nastaju dizajnerske ideje i kako iz ideje nastane proizvod? Dorja Benussi, mlada dizajnerica, ima pregršt ideja i volje da ih realizira. Nedavno je osvojila nagradu za najbolji studentski projekt, i to za senzomotorne stolce za djecu. Mislim da je dječja okolina generalno jako loše oblikovana, pogotovo u javnim ustanovama. Vrtići još donekle, ali škole su grozne i tu je široki spektar za napredak. To me nekako veseli i mislim da tu mogu napraviti nešto.

Stolce koje je zamislila imaju pokretno sjedište, tako da se dijete dok sjedi može ljuljati, a na onom s kukuljicom na naslonu može se i izolirati od okoline. Tako Dorjini stolci pokrivaju različite dječje potrebe tijekom nastave, tvrdi. Ako je dijete osjetljivo, ova stolica pomoću sjedišta ga umiruje. Blago ljuljanje potiče koncentraciju, a u kukuljicu se može sakriti, djelomično izolirati. S druge strane ljuljačka ne samo da dopušta ljuljanje i skakutanje, nego i potiče.

Ideja kojom se Dorja vodi je preuzimanje terapijskih principa. Rad na razvoju prostora koji okružuje dijete i razvija senzornu inteligenciju kod sve djece i ujedno djeluju terapeutski na djecu koja imaju teškoće. Na onu koja nemaju poteškoća pozitivno djeluju na rast, razvoj, učenje i koncentraciju.  Dorja se u ovom projektu bavi dizajnom namještaja za djecu jer smatra da upravo tako može ublažiti njihove probleme, poput nedostatka koncentracije ili hiperaktivnosti. Za sada ona posjeduje jedine primjerke, ali se nada da će se stolci uskoro početi proizvoditi. Pokušavam raditi na stvarima tako da pomognem da se dijete na dobar način razvije i zato mislim da dizajn može napravit puno i na uzrocima, a ne samo na simptomima.

Dorja se bavi i web dizajnom, dizajnom namještaja, posuđa, a dizajnirala je i vizualno privlačno glačalo. Iako nedavno diplomirana, Dorja je već zrela dizajnerica koja će zasigurno donijeti zanimljive i korisne predmete u naše domove.