Što današnji klinci misle o junacima Lovrakovih romana?

Generacije i generacije odrasle su na knjigama Mate Lovraka, jednog od najpoznatijih hrvatskih dječjih pisaca. U povodu obljetnice njegove smrti u zadarskoj je knjižnici ekipa HTV-a provjerila jesu li Ljuban, Pero, Draga i ostali Lovrakovi junaci jednako zanimljivi i današnjim naraštajima.

Silna tišina vlada vani i unutra, čuju se srca kako kucaju, dotrči kondukter, ne zaustavlja se, nekamo dalje trči, samo što vikne nestrpljivo, pa zar ne vidite da smo se zabušili u snijeg? Da li vam je poznat taj ulomak? pita djecu Željana Buljat iz Dječjeg odjela zadarske Gradske knjižnice.

Današnjim osnovnoškolcima taj je ulomak poznat, jer se 'Vlak u snijegu', kao i 'Družba Pere Kvržice', nalazi na popisu obvezne lektire. No, istina je da je za ta djela sve teže zainteresirati nove mlade naraštaje.

Učiteljica koja redovito iz generacije u generaciju prolazi ove knjige s učenicima, kaže da je problem posljednjih godina predstaviti djela Mate Lovraka današnjoj djeci. Neki drugi romani su im ipak sada zanimljiviji, kaže Željana. Kako Lovrakova djela i njegove bezvremene poruke približiti djeci kroz igru i zabavu doznala je ekipa Hrvatske televizije.