Buena Vista Social Club oprašta se od publike, Omara Portuondo nastavlja karijeru

Kubanska pjevačica Omara Portuondo svjetsku je slavu požnjela kao članica skupine Buena Vista Social Club, ali ne kani završiti karijeru nakon oproštajne svjetske turneje poznate kubanske grupe, koja se održava pod nazivom 'Adios!'.

Glazba je moj život i neću prestati pjevati, kazala je osamdesetpetogodišnja Omara Portuondo, najavivši skorašnju solo turneju. Karijeru je počela u dobi od 15 godina u havanskom klubu Tropicani. U domovini je postala slavna i prije nego što se pridružila skupini Buena Vista Social Club, što je samo jedan od njezinih projekata, a nastupala je i s glazbenim legendama poput Nat King Colea, Herbieja Hancocka, Edith Piaf i Chica Buarquea.

Unatoč visokim godinama želi nastaviti karijeru. U pripremi je njezina solo turneja po Europi i Sjedinjenim Državama. Nazvala ju je '85' i može se reći da je svojevrstan hommage njezinu karijeri i životu.

Buena Vista Social Club trenutačno nastupa u Hong Kongu. Nitko od nas nije ni slutio da ćemo postati tako slavni, kazala je Portuonda prije prvoga od triju hongkonških koncerata. Završna turneja posvećena je povijesti skupine koja je zbog bolesti i smrti svojih članova imala brojne promjene u sastavu, nastojeći uvijek postići suradnju mladih glazbenih nada i iskusnih veterana.

Skupinu Buena Vista Social Cluba osnovali su 1996. godine kubanski skladatelj Juan de Marcos i američki gitarist Ry Cooder. Ime je dobila po klubu, zatvorenom gotovo 50 godina ranije, u kojemu su se okupljali i svirali kubanski muzičari. Članovi grupe najprije su s glazbenicima iz nekoć kultnoga kluba snimili ploču. Ondje su započeli dugu karijeru kojom su godinama oduševljavali publiku diljem svijeta.


Godine 1998. grupa je nagrađena Grammyjem, no nakon toga su umrli mnogi članovi iz njezina izvornog sastava: godine 2000. Manuel Licea, tri godine kasnije Compay Segundo i Ruben Gonzalez, 2005. Ibrahim Ferrer, a 2006. Pio Leyva. Nakon njih su preminuli i Anga Diaz (2006.), Orlando Lopez (2009.) i Manuel Galban (2011.). O skupini Buena Vista Social Club njemački režiser Wim Wenders snimio je dokumentarni film.


Postigli smo više no što smo ikad mogli zamisliti, no vrijeme je za oproštaj, kazala je  Portuonda, dodavši da je ponosna na to što ih smatraju ambasadorima kubanske kulture i glazbe. Ako svoj posao radiš zdušno i sa srcem, onda iz toga mogu izaći samo dobre stvari, a tvoj žar osjete i drugi, kazala je za AFP proslavljena kubanska glazbenica.