Slatka kuharica – Rude: Rudarska greblica

Slatke pustolovine Petre Jelenić završavaju u njenom kraju, okolici Samobora. Rude su malo mjesto poznato po rudniku, radišnosti njegovih stanovnika i rudarskoj greblici.

Nekadašnji obrok rudara svojom jednostavnošću ali nevjerojatnom punoćom okusa osvaja nepca sve više ljubitelja dobre hrane. Tajna je u sastojcima domaćeg porijekla, ali i vještim rukama domaćice. Pratite Petru u zadnjoj emisiji Slatke kuharice.


Rudarska greblica – tradicionalni recept

Tijesto:
    40 dag brašna, glatkog
    1 jušna žlica svinjske masti
    2 mjerice domaćeg vrhnja (2 dl)
    prstohvat soli
    1 žutanjak
    mrvica kvasca (na vrh noža)

Umijesimo sve sastojke pa poklopimo loncem da se tijesto odmori (dan prije ili minimalno jedan sat, u najlonskoj vrećici da se ne napravi kora).
Dok tijesto odmara, radimo nadjev (sirenje).

Nadjev:
1 ocijeđeni domaći kravlji sir
1 bjelanjak
2 cijela jaja
soli po želji
kosani špinat  (sirovi, prvo ga malo posolimo i iscijedimo da ne bude mokro te stavimo listiće u sirenje)

Sve dobro izmiješamo. Razvaljamo tijesto na stolu. Posudu za pečenje namažemo mašću. Stavimo tijesto u nju tako da gornji dio viri sa strane te namažemo sirenje po donjem dijelu, zatim poklopimo s gornjim dijelom tijesta i zavrnemo rubove. Premažemo pravim domaćim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje (3 velike žlice).
Pečemo na 180 stupnjeva, 20 do 25 minuta.


Rudarski krekeri – moderni recept
Krekeri:
200 g tople vode
10 g kvasca
1 žličica  šećera
450 g brašna
½ ravne žličice  soli
50 g otopljenog maslaca

U mikser staviti vodu,kvasac i šećer. Pustiti 5 minuta da kvasac proradi pa dodati brašno, sol i maslac. Miksati oko 5 minuta da se dobro umijesi. Pustiti da se diže 30-ak minuta na sobnoj temperaturi pa spremiti u hladnjak preko noći.

Drugi dan tijesto podijeliti na 4 dijela. Valjati na 2 mm debljine, izrezati u kvadratiće te staviti peći na 220°C 5-6 min, dok ne dobiju zlatnu boju. Ohladiti. U svakom krekeru izbušiti rupicu te puniti nadjevom od sira neposredno prije posluživanja

Nadjev od sira:
200 g svježeg sira
100 g kiselog vrhnja
prstohvat soli
50 g mljevenih oraha

Sve dobro izmiksati štapnim mikserom.

Epizodu Slatke kuharice, Slatka kuharica – Rude: Rudarska greblica, pogledajte i na multimedijskoj platformi HRTi.