Međunarodne izložbe mačaka u Zagrebu

Dvjestotinjak mačaka, 20-tak pasmina, među kojima i Kurilski dugodlaki i kratkodlaki bobtail, rijetka pasmina koje u Hrvatskoj nema, a u Europi je najviše zastupljena u Rusiji, bit će predstavljeno ovoga vikenda na međunarodnim izložbama u organizaciji Saveza felinoloških društava Hrvatske.

Hrvatska kao zemlja domaćin izložbe ima i svoje zvijezde, a to su Britanske kratkodlake mačke javnosti poznate iz aktualne reklamne TV kampanje "Ne kupuj mačka u vreći", koje su u vlasništvu Zagrepčana Marine i Roberta Hana. Njihova je mačka Nea, naime, odigrala glavnu ulogu u toj TV reklami.

Posjetitelji izložaba u Westgate Shopping Cityju, danas i sutra moći će vidjeti više od 200 rasnih mačaka iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Mađarske, Češke i Poljske.

Organizatori iz Saveza felinoloških društava Hrvatske najavljuju da je riječ o"pravoj mačjoj eliti" jer će izlagači upravo na ovim izložbama pokušati izboriti kvalifikacije za Mediterranean Winner Show, koji će se održati prvi vikend u travnju u Rimu. Mačje ljepotice i ljepotani za titulu najljepše borit će se u oštroj konkurenciji pred sucima iz Francuske i Španjolske.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti 20-ak pasmina mačaka, a osim već spomenutih, primjerice i Egzotu, Svetu Birmu, Sibirsku i Perzijsku mačku, Norvešku šumsku, Bengalsku mačku, Ragdoll, Snowshoe, Sfinks, Neva Maskerada, Korniš Rex te najbrojnije pasmine Maine Coon, istaknula je tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leopoldović.

Izložba je danas otvorena od 12 do 21 sat, a sutra od 10 do 18 sati. Najatraktivniji dio programa oba dana bit će Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će danas početi u 19,30 sati, a sutra u 16,30 sati.