Otvaranjem izložbe 'Hosana sinu Davidovu' počela Pasionska baština

Retrospektivna izložba istaknutih hrvatskih umjetnika 'Hosana sinu Davidovu' danas je otvorena u Muzeju Mimari čime su počele jubilarne 25. svečanosti Pasionske baštine.

Na izložbi čiji su postav i odabir napravili Bruno Šeper i Stanko Špoljarić s temom pasije, sudjeluje tridesetak hrvatskih umjetnika, te su među ostalim izložena djela Josipa Botterija Dinija, Šime Vulasa, Eugena Kokota, Mile Skračića, Vladimira Meglića, Leile Michieli-Vojvoda, Željka Mucka, Slavka Blažanovića, Petra Ujevića i Zlatka Čulara.

U glazbenom dijelu programa Mješoviti pjevački zbor Cappella Odak pod ravnanjem dirigentice Jasenke Ostojić izveo je skladbe 'Ave maria' Franza Xsavera Biebla, 'Ubi Caritas' Ole Gjeilo i 'Pozdravljeno budi' iz 'Mise Pastorale' Tomislava Uhlika.

U sklopu ovogodišnje pasionske baštine bit će otvarena i izložbe 'Ecce homo' u galeriji Zvonimir u Zagrebu koju je postavio Stanko Špoljarić. Na izložbi su djela četrdesetak umjetnika koji tematiziraju motiv Ivanova Evanđelja u izreci 'Evo čovjeka'. Uz ostalo bit će postavljena i izložba 'Slike razapetog Krista iz Zbirke rijetkih knjiga i rukopisa' autora Željka Vegha, izložba radova Nade Jačmenice Ternova kruna.

U glazbenom dijelu programa najavljena je praizvedbu oratorija za soliste, mješoviti zbor i orgulje Tomislava Uhlika 'Stabat mater' 12. ožujka u Crkvi sv. Petra u Zagrebu te izvedba oratorija 'Stabat mater" Brune Vlaheka, pasionske tradicije Imotske krajine 'Uputi se tužna mati', crkvene i pučke pjesme Jaskanskoga prigorja i polja, Zagrebačkog polja i Hrvatskog zagorja 'Kajkavski korizmeni kipec.

Također će biti izveden i Nižićev oratorij 'Zadnja postaja' u izvedbi zbora Condura Croatica iz Zadra, pučke pjesme s Tkona i iz Pridrage 'Oj jeziče spivaj virno', kao i oratorij Ljube Stipišića 'Kalvarija.