Umjetnost i ljubav

Da se umjetnost može dobro uklopiti u svakodnevni život, dokazuje mlada ilustratorica Tea Jurišić koja osim ljubavnih pisama, sa svojim dečkom izmjenjuje ilustracije i glazbu na zadanu temu.


Ljubav na daljinu izgleda malo drugačije kad se radi o dvoje umjetnika. Tea Jurišić, studentica Akademije likovnih umjetnosti i strastvena ilustratorica i njezin dečko muzičar, svaki tjedan izmjenjuju ono u čemu su najbolji – ilustracije i kompozicije. Ona je u Zagrebu, a on u Brelima. Izmjena ilustracija i kompozicija na temu (najčešće samo neku riječ) koju izaberu postala je njihova intimna potreba.

Cijeli tjedan predano rade, ona crta, a on sklada i tek na kraju tjedna, kada je sve gotovo, pokažu jedan drugome svoje radove. I u tome je štos, jer kad bih ja čula njegovu glazbu, ili on kad bi vidio moj crtež, to bi dosta utjecalo na to što radimo. Znaju uratke i slati jedna drugome, ali ih prokomentiraju uživo, kada se vide. Tea i inače stvara ilustracije u serijama. Njezini radovi često prikazuju začudne nepostojeće životinje i bizarne likove iz njezinog svemira u kojemu se ipak prepoznaje svakodnevica.

Projekt na kojem rade, Tea i njezin dečko nazvali su Sound and vision, odnosno Zvuk i slika prema popularnoj Bowievoj pjesmi. Planiraju i zajedničku izložbu na kojoj će posjetitelji morati naćuliti oči i izoštriti uši.