Počinje 21. Vukovarsko lutkarsko proljeće

Ovih će dana sječji osmijeh zavladati istokom Hrvatske – od 14. do 19. ožujka održava se 21. Vukovarsko lutkarsko proljeće. Predstave za najmlađe se organiziraju u gradovima Vukovar, Vinkovci, Županja, Otok, Ilok i Orašje, te u općinama diljem Vukovarsko-srijemske županije.

Vukovarsko lutkarsko proljeće, nacionalna manifestacija hrvatskog lutkarstva i hrvatskog lutkarstva iz dijaspore nastala je 1996. godine, u vrijeme kada je Istočna Slavonija proživljavala teške ratne godine. Nakon što je 1994. u Vukovarsko-srijemskoj županiji utemeljen Festival glumca, koji je donosio i poneku lutkarsku predstavu, za što se pokazao veliki interes mladih gledatelja, shvaćena je potreba da se za najmlađe učini nešto na kulturnom planu. 

Uz pet gradova: Vukovar, Vinkovci, Županja, Ilok i Otok u programe se uključilo dvadesetak mjesta (općina), tako da je broj predstava dosegao i do stotinu. U šest festivalskih dana kazališta odigraju i preko deset predstava.

Osim dječjih predstava, održavaju se i zanimljive radionice i seminari, uz brojna gostovanja, u Hrvatskom domu Vukovar. Producent festivala je kazališna družina Asser Savus.

Povedite djecu na makar jednu od predstava, koje su za uzrast iznad dvije godine a besplatne su! Više o bogatom programu saznajte u videoprilogu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska.