Bogat program 12. 'Dana kršćanske kulture'

Međunarodnoj manifestaciji 'Dani kršćanske kulture' cilj je ukazati na bogatu tradicijsku baštinu i raznolikost u hrvatskom društvu, a održava se od 12. do 22. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku.

Na programu je 60 različitih sadržaja - koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, u kojima će sudjelovati nekoliko stotina sudionika, najavila nakladna kuća Verbum koja tu manifestaciju organizira 12. godinu u nizu.

Svečano otvorenje upriličeno je u splitskoj palači Milesi, u kojoj je otvorena i izložba o utjecaju komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu pod nazivom "Alojzije Stepinac u slici i riječi". Izložene su karikature objavljivane u satiričnim listovima 1945. i 1946. koje negativno oslikavaju Stepinca te dokumenti iz razdoblja 1941. do 1945. koji opovrgavaju sadržaj karikatura.

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, je akademski slikar Josip Botteri Dini kojemu će to priznanje biti uručeno na zatvaranju manifestacije 22. ožujka.

Publici su osobito zanimljivi programi interaktivnoga tipa - tribine koje omogućuju susrete s međunarodnim gostima, a u Splitu će tom prigodom gostovati Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač Marijinih obroka, organizacije koja hrani više od milijun djece diljem svijeta, te Francesco Vaiasuso autor knjige "Moje opsjednuće" koji će progovoriti o iskustvu opsjednuća i potpunom oslobađanju od zloga, rekli su u Verbumu.

Glazbeni program obilježit će niz zanimljivih glazbenih događanja s nekoliko stotina sudionika iz cijele Hrvatske te iz inozemstva, poput koncertne praizvedbe opere "Diva Grabovčeva" u Dubrovniku, pasionskog oratorija "Zadnja postaja" mo. Ive Nižića u Splitu, oratorija na temelju hvarskog pučkog pjevanja "Kalvarija" u izvedbi Lada u Šibeniku i Dubrovniku itd.

Dani kršćanske kulture su događaj koji pokušava unijeti  dušu u naše društvo. Ovo naše vrijeme, ovo naše društvo ima potrebu lijepoga da ne padne u očaj i depresiju, poručio je na otvaranju nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.  Ovogodišnji Dani odvijaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture te županija i gradova u kojima će se održavati u suorganizaciji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom, Dubrovačkom i i Šibenskom biskupijom.