Josip i Martha su najčitatelji godine

Po prvi puta u 15 godina, otkako Knjižnice grada Zagreba biraju svog najčitatelja godine u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi, prvo mjesto dijele jedan dječak i djevojčica. To su četrnaestogodišnji Josip Prpić, član Knjižnice Gajnice koji je prošle godine pročitao 248 knjiga  i Martha Vrbanjac Posilović, članica Knjižnice Kustošija s 241 pročitanom knjigom.

Josip, odličan učenik OŠ Dragutina Domjanića bavi se odbojkom i tenisom, a omiljeni predmeti su mu povijest, zemljopis i fizika. Obožava fantastiku i stripove. Najdraže knjige su mu Hobit, Ratovi zvijezda i Kronike iz Narnije. Marta je također odlična učenica i ide u sedmi razred OŠ Otona Ivekovića. Najdraži predmeti u školi su joj engleski i likovni, a najdraže knjige Deklaracija, Greška u našim zvijezdama i Kradljivica knjiga. Najčitateljima su uručene vrijedne nagrade: članske iskaznice za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života, tečaj brzog čitanja Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski, veliki komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća te tablet računalo.

Atraktivne nagrade osigurane su i za 37 finalista ovog izbora. Oni su na  završnoj svečanosti na poklon dobili po jednu knjigu, a Knjižnice grada Zagreba omogućit će im besplatnu obnovu članstva na godinu dana. Drugom i treće plasiranom Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski poklanja tečaj brzog čitanja.  Knjižnice grada Zagreba najveća su mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj, koja od 2007. godine svakom stanovniku našega grada putem jedne članske iskaznice omogućuje posudbu i korištenje građe i usluga u svakoj od 42 knjižnice mreže. Svakog je dana u KGZ-u prošle godine bilo najmanje 11.000 posjetitelja, a tijekom 365 dana posuđeno je više od 2 milijuna i devetsto tisuća knjiga.

Knjižnice grada Zagreba osobito su ponosne na svoja tri projekta 'Knjižnica širom otvorenih vrata', '65 plus' i 'Knjigom do krova'. Prvome je cilj društvena integracija djece sa smetnjama u razvoju i mladih s invaliditetom, drugim je obuhvaćena populacija naših sugrađana treće dobi, a treći je okrenut beskućnicima i njihovim potrebama. Projekt 'Najčitatelj godine' polučio je u proteklih petnaest godina veliki uspjeh u smislu jačanja interesa za knjigu i čitanje među korisnicima tinejdžerske dobi, obogatio knjižne fondove te pobudio interes medija i društva za poticanjem pismenosti i čitanja kao pretpostavki cijeloživotnog učenja i stjecanja znanja.