U Zadru pletu maslinove grančice

Prema Bibliji, kad je Isus ulazio u Jeruzalem narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama. U spomen na taj događaj, koji je predstavljao uvod u dramatične događaje Velikog tjedna, na Cvjetnicu, tjedan prije Uskrsa, i danas se održavaju procesije s palminim i maslinovim grančicama koje se nakon blagoslova nose kućama.

Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave za križ na zidu, a dio odnesu u staju i polja. Blagoslovljene se grančice ostavljaju u kući i nakon što se osuše kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice.  U Narodnom muzeju Zadar, točnije u njegovom Etnološkom odjelu ovaj su tjedan, uoči Cvjetnice organizirali radionicu pletenja maslinovih grančica. Prvi polaznik bio je Ivica Štorić, novinar HRT-ovog zadarskog dopisništva.


Jasenka Lulić Štorić, etnologinja i Karmen Turčinov, voditeljica radionice govorile su, za emsiju Dobro jutro, Hrvatska, o tom zadarskom tradicionalnom umijeću kojim se pripremaju za Cvitnicu ili, kako još kažu u zadarskom kraju, Maslinsku nedilju.