Osječki vitraji potvrdili hrvatsko-britansko prijateljstvo

Gradnja osječke konkatedrale počela je davne 1894. godine. U nju je ugrađeno tri i pol milijuna opeka, unutrašnjost joj je prava riznica neogotičke ornamentike sa slijedom vrhunskih oltara iznad kojih su mnogobrojni vitraji. Upravo su osječki vitraji još jedanput potvrdili hrvatsko-britansko prijateljstvo.
 
Kroz 33 vitraja sa sakralnim motivima i njih 7 s koloriranim ornamentima, dnevno svjetlo predmetima daje jedinstveni sjaj. No, prije dvadesetak godina, stanje je bilo posve drugačije. Tijekom Domovinskoga rata ova je crkva izravno pogođena projektilima više od stotinu puta.

No na sreću, nakon najžešćih ratnih zbivanja stiže lady Beresford Pierse koja je u Londonu osnovala Međunarodnu zakladu za spomenike u Hrvatskoj, a čiji je jedan od prvih donatora bio princ Charles. Lady Beresford Pierse predložila je da u restauraciji vitraja pomogne gospodin Drew Anderson, restaurator koji je u to vrijeme radio u Victoria Albert muzeju u Londonu.

Već 1993. Drew Anderson stiže u Osijek i osniva radionicu. Osječki su restauratori učili iz dana u dan, a britanski je stručnjak svake godine dolazio pogledati rezultate njihova rada. No, iako traje već dva desetljeća, obnova vitraja koji su rad bečke firme Gold, još nije potpuno završena.