Hrvati pretjeruju s unosom soli

Hrvatima je, očito, sve što je slano i ukusno. Istraživanja pokazuju da smo među vodećim nacijama po dnevnoj konzumaciji soli - u prosjeku unesemo 11,6 grama soli što je dva puta više od preporučenoga dnevnog unosa. Muškarci je konzumiraju više od žena, a istraživanja pokazuju da je upotreba soli veća u ruralnim sredinama.

Stručnjaci upozoravaju, posebno treba paziti na skrivenu sol - to je ona koju ne vidimo, a unosimo je u organizam preko gotovih i polugotovih proizvoda. Primjerice, samo dvije kriške kruha sadržavaju više od 1 i pol grama soli, što je trećina preporučenog dnevnog unosa.  

Preporučena dnevna količina soli je 5 grama, a mi unosimo gotovo 12. Povećan unos soli u izravnoj je vezi s povišenim krvim tlakom, razvojem bolesti srca i krvnih žila, bolesti bubrega i raznih karcinoma.

Ovogodišnja je  poruka Svjetskog tjedna podizanja svijesti o soli - Manje soli, molim! Stručnjaci poručuju, unos prekomjerne količine soli prije svega je loša navika koju bismo trebali promijeniti želimo li si osigurati zdravlje.