Što sve muči mlade otočane

Europski parlamentarci nasuprot otočanima. Dvosatna konferencija 'Otoci i kohezijska politika' bila je prekratka da bi se iznijeli svi problemi koji muče Europljane koji ne žive na kontinentu.

Konferencija je izazvala veliko zanimanje. Što sve muči mlade otočane, ima li nade za škoje i kako na njima nastaviti živjeti, bile su glavne teme razgovora. Tako su u srcu Europske unije mladi otočani mogli vidjeti kako se donose odluke koje izravno utječu na njihov život.
Prije mjesec dana prihvaćena je Rezolucija o europskim otocima u kojoj se od Europske komisije traži da se u budućim prijedlozima zakona uzmu u obzir uvjeti života na otoku, poput prometne povezanosti s kopnom, depopulacije, nedovoljno dostupne zdravstvene skrbi te visokih životnih troškova. (arhiva more)

Promjena je nužna. Trideset i sedam godina u Europskom parlamentu nije donesen nijedan zakon koji bi se ticao otoka. Međuskupina za mora, rijeke, otoke i priobalna područja pokušava to promijeniti.

U Europi na otocima živi petnaest milijuna ljudi, no njihov se glas nije mnogo puta čuo. Sad se pokušava izvršiti pritisak na Europsku komisiju kako bi se zaštitile prirodne ljepote i turizam, ali i postiglo ono najvažnije - uvjeti u kojima bi otočani mogli prosperirati.