'Šuma Striborova' u Dječjem kazalištu Dubrava

Dječje kazalište Dubrava (DKD) nastavlja kazališnu sezonu punom parom. Na redu je druga premijera u kazališnoj sezoni 2015./2016. Repertoar će obogatiti djeci, ali i odraslima omiljena bajka Ivane Brlić Mažuranić 'Šuma Striborova'.

Redatelj predstave je Mario Kovač, a tekst je dramatizirala Martina Jurišić.
U predstavi Mladića, u alternaciji, igraju Petar Atanasoski i Hrvoje Horvat, Iskra Jirsak je Snaha, Majku igra Sanja Subrak, Malika Tintilinića Maja Kovač, Djevojče Stela Švob, Stribora Matija Major, a Domaći su članovi Dramskog studija DKD-a.

Za likovno oblikovanje zadužen je Davor Prah, dizajn rasvjete potpisuje Alen Marin, a kostime je izradila Dunja Vuković. Glazba je djelo Nikše Marinovića. Ton-majstor je Dino Čosić, a majstor rasvjete Dominik Lenac.

Šuma Striborova jedna je od osam bajki iz poznate zbirke Priče iz davnine, Ivane Brlić Mažuranić, čija se stota godišnjicu izdavanja obilježava ove godine. Priča je to o začaranoj šumi u kojoj se susreću nestvarni i stvarni likovi, o opasnostima odrastanja Mladića, o svojevrsnom sukobu generacija i svjetonazora i konačno - o postojanoj snazi majčinske ljubavi.

Redatelj Mario Kovač, dugogodišnji izbornik i organizator Ogulinskog festivala bajke, inscenacijom ove predstave nastavlja svoje istraživanje i evaluaciju književnog rada Ivane Brlić Mažuranić, svjestan dobrog i pozitivnog utjecaja njezinih priča, nastojeći ostati što vjerniji originalnom Ivaninu rukopisu. Likovni i glazbeni identitet predstave počiva na autentičnim etnografskim elementima, ali 'presvučenim' suvremenim ruhom, prilagođenim dobi mladih gledatelja.


Svečana premijera je sutra u 17 sati, a prije premijere ekipa Dobrog jutra razgovarala je s redateljem Mariom Kovačem i glumcima Matijom Majorom, Stelom Švob i Petrom Atanasoskim te doznala neke detalje predstave.

Pretpremijera je danas u 18 sati, a predstava će nakon uskrsnih praznika biti redovito na repertoaru kazališta.