Povijesni let triju pilotkinja iz Bruneja

Sletjevši u Saudijsku Arabiju, državu koja ženama ne dopušta vožnju automobila, tri pilotkinje Brunei Airlinesa ušle su u povijest kao prva potpuno ženska posada te kompanije na nekom letu, objavio je u utorak BBC.

One su pilotirale Boeingom 787 Dreamlinerom iz Bruneja za saudijski grad Jeddah. Posadu su činile kapetanica Sharifah Czarena, kopilotkinja Sariana Nordin i Nadiah Khashiem. Czarena se školovala u Velikoj Britaniji i u prosincu 2003. postala je prvi pilot brunejske aviokompanije koji je letio Dreamlinerom.

U zrak se s najnovijim modelom američkog proizvođača vinula s londonske zračne luke Heathrow. Ljudi obično smatraju da je pilotiranje muška profesija. Za jednu ženu i Brunejku, to je veliko postignuće. Mladima, osobito djevojkama ono pokazuje da se svi snovi mogu ostvariti, izjavila je 2012. listu Brunei Times.

Prošle su godine u Saudijskoj Arabiji žene prvi put glasovale na lokalnim izborima na kojima je bilo i 978 kandidatkinja. Ta konzervativna kraljevina jedina je zemlja na svijetu koja ženama ne dopušta upravljanje automobilima.