Stočarica Marija nikad se ne bi mijenjala za život u gradu

Poljoprivreda je nekada davno bila popularan i isplativ posao. Danas je u Hrvatskoj sve manje stočara i zemljoradnika koji uspješno posluju. Ekipa Dobrog jutra upoznala je mladu Mariju Popović koja se trudi održati obiteljski posao uzgoja goveda i nema namjeru napustiti svoje selo Brezovec Zelinski.

Oko deset posto poljoprivrednika u Hrvatskoj mlađe je od 40 godina, od toga samo četvrtinu čine žene. Marija ima 30 godina i brine o 72 životinje na svom gospodarstvu. Ovo je pravo selo. Prostranstvo, zelenilo, svjež zrak. Nikad to ne bih mijenjala za život u gradu. Uzgojem goveda obitelj Popović bavi se više od tri desetljeća, a Marija imanje vodi posljednjih deset godina. Trenutno se na farmi nalazi 28 muznih krava, ostalo je pomladak i junad u tovu. Na drugom gospodarstvu nalaze se ovce.

Kad upoznate Mariju morate upoznati i njezine kravice. Krava Uvala ima najbolje uzgojne vrijednosti na cijeloj farmi. Najbolja je po mlijeku i daje prekrasnu telad. Vrlo je temperamentna i treba biti jako oprezan s njom. Nivea je zadnjih godinu dana dva puta dala muške blizance. Dobra je i mirna. A Zeka je meni najljepša iako je mala vrlo je mirna i poslušna. Svaka životinja ima svoj karakter, a najsimpatičniji su telići od kojih su najslađi oni najmanji.

Modernizacija gospodarstva odvojila je telad od sise. Oni danas isključivo jedu na dudu. Zato što ovako točno znam količinu koju je tele popilo. I da je sisalo kravu ja bi opet morala musti. Pa mi je ovako jednostavnije. Pomuzem i dam mjeru koliko treba dobiti i to je to, objašnjava Marija.

Najveći dio posla upravo je mužnja koja traje dva i pol do tri sata. Ne muze svoje krave marija ručno, nego sistemom mužnje zvan mljekovod. Po cijevi mlijeko putuje u laktofriz. Nema doticaja sa zrakom i na taj način je slobodno od svih mikroorganizama. U 5 do 7 minuta izmust će se 15 do 20 litara mlijeka. Slijedi pranje opreme i čišćenje staja. Nakon što kravicama uredi životni prostor, mora obići i susjednu prostoriju gdje su malo veći i opasniji stanari – mladi bikovi. Oni su uvijek ljuti, pa je potreban veliki oprez u radu s tako velikim životinjama.
A znate li zašto su bikovi uvijek ljuti? Marija smatra da je odgovori logičan i jednostavan… Pa zato što su muški. Već spol ima određuje da budu ljuti i mrki. Kada završi prvi dio posla oko goveda, sjeda u traktor i kreće put brežuljka na kojem uzgaja ovce.

Kućanski poslovi, rad u polju, vožnja traktora, uzgoj goveda i ovaca - Mariji ništa od toga nije strano. Radni dan koji je počeo u 5.30 završava oko 21 sat. Iako nema slobodne blagdane i vikende, a radno vrijeme nerijetko je i dulje od 15 sati, Marija svoj posao nikada ne bi zamijenila uredskim. Jedino što bi promijenila jest položaj poljoprivrednika u Hrvatskoj. Šteta je što uvozimo meso i mlijeko uz ovoliki potencijal i vlastito bogatstvo, zaključuje Marija.