Istražite 19 hrvatskih parkova preko novog internetskog portala

Svih 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode od danas je na zajedničkom internetskom portalu www.parkovihrvatske.hr. Portal je nastavak aktivnosti povećanja prepoznatljivosti naših parkova, koje su počele stvaranjem jedinstvenog vizualnog identiteta i zajedničkog brenda 'Parkovi Hrvatske'.

Prvi put svi građani i turisti na jednome mjestu mogu pronaći sve informacije i zanimljivosti o našim parkovima, i to na četiri jezika - hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom. Mogu virtualno 'prošetati' parkovima, planirati posjet prema udaljenosti, dobiti informacije o 283 atrakcije u parkovima, 889 aktivnosti te, primjerice, među čak 1172 staze i lokacije ucrtane na karti pregledati rute planinarskih ili biciklističkih staza, dobiti podatke o njihovoj težini, dostupnosti i slično. Na novom internetskom portalu prvi put su označene i sve aktivnosti koje su prilagođene za osobe s invaliditetom.

Projekt izrade zajedničkog internetskog portala svih parkova realiziran je u sklopu PARCS projekta koji provode Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj novcem darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF). Voditeljica projekta PARCS pri UNDP-u Valentina Futač naglasila je kako će novi portal u budućnosti postati glavni izvor informacija posjetiteljima parkova, bez obzira iz kojeg dijela svijeta dolazili.

Usporedno s novom mrežnom stranicom pokrenuli smo i stranicu na Facebooku Parkovi Hrvatske koja će na interaktivan način komunicirati sa svim onima koji vole i cijene prirodu. Već kratkom šetnjom u bilo kojem od naših parkova mogu se snimiti ili fotografirati prirodne ljepote. Dodatno, portal će uskoro ponuditi posjetiteljima i mogućnost internetske kupnje ulaznica, a radimo i na razvoju mobilne aplikacije Parkovi Hrvatske koja će posjetiteljima olakšati snalaženje u parkovima, rekla je Valentina Futač.

Promocija novog internetskog portala i parkova održat će se 19. ožujka od 11 do 15 sati na Zrinjevcu u Zagrebu. Svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode predstavit će se na svojim štandovima na Zrinjevcu, a posjetitelji će osim upoznavanja s novim portalom moći saznati sve o programima i atrakcijama u parkovima te sudjelovati u kvizu znanja.