Novi filmski festival za djecu u Zagrebu - 'KinoKino'

KinoKino, prvi hrvatski festival međunarodnog profesionalnog igranog filma za djecu, koji se otvara 16. ožujka u Kinu Europa, prikazat će do nedjelje niz odabranih filmskih ostvarenja za djecu, što će šarolikim temama domaćoj publici pokazati koliko su životi djece diljem svijeta slični, a koliko različiti.

Prvi film dugometražne konkurencije, kojim se otvara KinoKino Festival je "Duga" nagrađivanog indijskog redatelja Nagesha Kukunoora, autora najuspješnijeg nezavisnog indijskog filma, "Hyderabad Blues". Ta priča o snazi sestrinsko-bratske ljubavi, prati djevojčicu i njezinog mlađeg brata koji je slijep, i zbog kojega, ne bi li pronašli način da mu vrate vid, kreću na dugo i živopisno putovanje kroz pustinju Rajasthan.

Među osam filmova iz istog natjecateljskog programa su i dva s ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, od kojih je  turski "Rauf" Barisa Kaye i Sonera Canera, dirljiva priča o odrastanju, hrabrosti i nadi. S Berlina dolazi i njemački "Same u kući" Norberta Lechnera. Pustolovni estonski film "Tajna družina Juhograda" Margusa Pajua prikazuje hrabru grupicu djece koji su u misiji da obrane svoj gradić Tartu od tajanstvenog virusa. Iz Nizozemske dolazi komedija "Mali gangster'' Arnea Toonena

Prikazat će se i dva filma koji govore o psima, australski "Oddball" Stuarta McDonalda, snimljen prema istinitoj priči te korejski "Kako ukrasti psa" Kima Sung-hoa, o desetogodišnjakinji koja s majkom i bratom živi u kamionetu, a izlaz iz te nezavidne situacije vidi u jednom psu. O teškoći odrastanja govori švedski film "Moja sestra mršavica" Sanne Lenken. Festival donosi i konkurenciju s devet međunarodnih kratkih filmova. Snimljeni su diljem svijeta, od SAD-a, Švedske, Nizozemske, Irske do Koreje i Australije, a među njima je i jedan hrvatski naslov - "Goranova ulica" Matije Vukšića.

Popratni program "Klasici s redateljima" prikazat će najdraže filmove iz djetinjstva hrvatskih redatelja, Vinka Brešana, Danila Šerbedžije i Antonia Nuića. Brešan je za taj program odabrao klasik "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića. Prema Nuićevom izboru prikazat će se film "Bugsy Malone", klasična gangsterska priča. Šerbedžija kao svoj najdraži film iz djetinjstva predstavlja "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika, jedno od najgledanijih i najcitiranijih ostvarenja domaće filmske povijesti.

Službeni dio festivala završava u subotu, 19. ožujka proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada. Tada će se izvan konkurencije prikazati klasik "Izgubljena olovka" Fedora Škubonje, dobitnik Zlatnog lava za najbolji dječji film u Veneciji 1960.