S bebom komunicirajte još dok je u trbuhu

Bebina osjetila dodira, sluha ili pokreta dovoljno su razvijena već u maminom trbuhu. Je li onda dok je ona u trbuhu, moguće s njom komunicirati? Čini se da je odgovor - da!  

Komuniciraju li bebe u trbuhu s vanjskim svijetom? Osjećaju li ruku na trbuhu? Čuju li nas? Pitanja koja zaokupljaju buduće roditelje. Mnoge majke uvjerene su da komuniciraju s bebom u trbuhu. Postoji li takva komunikacija? Znamo da postoji komunikacija. I takva komunikacija se obično dijeli u dvije vrste komunikacije; svjesnu komunikaciju i nesvjesnu komunikaciju, objašnjava prof. dr. sc. Ratko Matijević, pročelnik Odjela za ženske bolesti i porod Klinike Merkur.

Nesvjesna komunikacija između majke i bebe u trbuhu ide primjerice kroz stres. Jer stres će doći kroz  majčinu cirkulaciju, probiti fetoplacentalnu barijeru i doći  do djeteta. Postoji i svjesna komunikacija koja dolazi frekvencija koje beba čuje. Već devedesetih godina prošloga stoljeća imamo jasno definirana znanstvena istraživanja koja su dokazala da dijete unutar maternice čuje. Čuje različite frekvencije. Frekvencije koje se mijenjaju od početka trudnoće, pa do kraja trudnoće. Ali već sa 15 do 20 tjedana trudnoće dijete unutar maternice čuje. Uz to što čuje, ima i osjete dodira, i vidi. Vid se javlja kasnije, oko 26., 28. tjedna trudnoće. Prepoznaje vidne efekte. Tako da komunikacija s te strane može postojati, da u koliko majka priča svome djetetu, što je najčešće pitanje u vrsti  komunikacije  između majke i nerođena djeteta, Odgovor je: da. To dijete to čuje, jasan je prof. Matijević.

Ekipa Dobrog jutra posjetila je Darju Brajković i Kristiana Paskojevića, roditelje bebe koja će uskoro doći na svijet. Sa svojom bebom pokušavaju komunicirati zapravo od početka. Pa negdje oko sedamnaestog, osamnaestog tjedna se beba počela javljati i onda je Darja govorila: 'evo čuješ li je?'. I to bi u principu bilo tako da bi ja stavio ruku na trbuh i ne bi baš osjetio nešto previše, ili bi zakasnio pa bi čak bio i frustriran malo. Al onda kad sam prvi put doživo to lagano briđenje po trbuhu to je bio stvarno čaroban osjećaj. I zapravo u tom trenutku se osjeti da novo ljudsko biće dolazi na svijet. To je bio poseban trenutak, iskren je Kristian. Sad su zvukovi i kretnje su puno jače, beba lupa i giba se svakodnevno... Reagira na glas, na Darjin, na moj glas, reagira i kad su stranci u prostoriji... Znatiželjna je, osjeti kad se nešto događa.

Darja očekuje djevojčicu. Komunikacija s njom nadraži joj je dio cijele trudnoće. Tek tada osjetiš da se to stvarno događa, da je unutra stvarno živo biće koje dolazi na svijet i da je to, da će postati stvarno nekako. Kad sam sama onda joj pričam što smo joj kupili sve, pokazujem joj robicu, cipelice, gdje ćemo se šetati... Da je tata puno voli, i bake da čekaju i da je svi čekamo, priznaje Darja i još dodaje da pokušava odvojiti što više vremena za njih dvije i da joj  pomaže puno njen dodir ili tatin.

Dovoljno je ultrazvukom pogledati majčin trbuh i vidjet ćemo bebu u njezinu realnom okruženju kako se pomiče, spava, siše prstić...  Na osnovi upravo tih slika, možemo pretpostaviti da je ondje cijeli jedan unutarnji svijet koji na nekoj razini komunicira s našim vanjskim. Čarobno otkriće.