Premijera 'Kasandre': Svečanost u slikama i riječima

Pred posve ispunjenim riječkim gledalištem HNK Ivana pl. Zajca premijerno je izvedena koreodrama 'Kasandra' u režiji, dramatizaciji, dramaturgiji i koreografiji Nade Kokotović. Naslovnu je ulogu odigrala, nakon niza godina izvan hrvatskih kazališnih pozornica, Mira Furlan.

Snaga glazbe, upotpunjena slikovitim koreografskim izričajem u plesu Ance Zgurić i Alija Tabboucha, dominirala je izvedbom, iskazujući pokretom duboko potresnu patnju, bol, ljubav, borbu, odbijanje, lom tijela i čvrstoću duše. Sve začinjeno čistom naracijom pripovjedačice Olivere Baljak, koja u liku autorice romana Christe Wolf postavlja pitanja rata, egzistencije, borbe spolova, sudbinskih odluka i daje publici razlog za razmišljanje.

Mira Furlan kao Kasandra proživljava kompleksno stanje svoje osobnosti na jedan pomalo arhaičan način interpretacije teksta, s velikim dinamičkim rasponima u glasu koji u trenucima zazvuči nezavršeno u šapatu, no drama koja se u njoj odvija, kroz nijanse mučeništva u izrazu lica, pokazuje njeno veliko glumačko iskustvo i ranjivost prepoznavanja sadašnjosti u priči iz prošlosti koja traje.

Slike koje stvaraju ostali protagonisti glumačkog ansambla stvaraju cjelinu događaja i opisuju surovost vremena koje se kao konstanta ponavlja kroz vjekove. Zanimljiva izvedba čistih režijskih postavki bila je, kako kaže Nada Kokotović, svečanost u slikama i riječima.