U Puli plivaju 365 dana u godini

Neki već znaju kamo će na ljetovanje, neki još traže, ali većina, na žalost, još uvijek ne zna hoće li iz kućnog budžeta skrpati nekoliko tisuća za koji dan uživanja u moru. I ne dao Bog da baš te dane bude loše vrijeme i hladno more.
A koja je temperatura mora za vas idealna? 20, 22, 23, ili ipak koji stupanj toplije?

Pulskim je kupačima more pred nosom. Svakodnevno 'grizu' more, ali i ono 'grize' njih, najhladnije je bilo kad su se kupali u moru od samo 4° C.

Svakoga jutra, bez obzira na vremenske prilike i neprilike, bez obzira na temperaturu ili godišnje doba njih 15-tak okuplja se na pulskoj plaži Mornar. Točno u 10 sati počinju zajednički ritual. Oni su pulski zimski kupači. Najstarija je 86-godišnja Alma Šešlija, koja je i začetnica tog neobičnog svakodnevnog plivačkog zadovoljstva. Počela sam 17. svibnja 1990. Znam da nigdje žive duše nije bilo. Ja sam taj dam preplivala cijelu uvalu. I tako svaki dan do Nove godine. I za Novu godinu sam plivala, još je vojska bila tu, mislili su i govorili da sam se išla utopiti, prisjeća se gospođa Alma. 1991. Almi su se pridruživali i drugi, i grupa je rasla. I nisu to samo ovi jutarnji kupači, postoji još jedna skupina koja se sastaje rano poslijepodne. To su oni koji u jutro zbog posla ne stižu.

Maratonac Jakov Barač ima 81 godinu. Liječnik mu je privremeno zabranio plivanje, no nije odolio umočiti bar noge. Noge su mi istrošene u ratu pa ne mogu hodati, zato plivam. I to je super. Kad izađem iz vode ja se osjećam kao drugi čovjek, priznaje gospodina Jakov. Neki plivaju s kraja na kraj uvale, neki samo do pola, koliko tko može. I ne gleda se tko će dulje ostati u vodi. Nije hladno kad izađete. To je najljepše od svega kad se izađe iz mora, čovjek se stvarno fantastično osjeća, iskren je Kristijan Bakša. Kristijan radi kao kontrolor letenja, ali ovdje je vrlo šaroliko društvo: ima liječnika, pravnika, trgovaca, sudaca, ratnih vojnih invalida, domaćica, umirovljenika…

Kupaju se svakodnevno, neki s manje, neki s više godina u ovoj neformalnoj grupi koja ove godine bilježi punih 25 godina zimskoga kupanja. Svaka im čast!