Kako napraviti ogrlicu od majice ili torbicu od papira

Matea Malin s lakoćom izrađuje torbice i ogrlice i to od plastificiranog papira i različitih recikliranih odjevnih predmeta. Ta se metoda zove upcycling. Ekipi Dobrog jutra Matea je pokazala kako izgleda, pa možda i sami dobijete inspiraciju za izradu vlastite torbice, ogrlice ili narukvice.


'Sa svakom ogrlicom šaljem veliki zagrljaj. Kako će ona grliti tebe tako i ti grli svijet oko sebe.' Ovo je moto 25-godišnje Zagrepčanke Matee Malin, koja je preslagivala perlice i izrađivala nakit za sebe i prijateljice još u osnovnoj školi. Djevojčica je postala djevojka, ali perlice su i dalje tu.

Matea nakit izrađuje upcycling metodom. To znači da upotrebljavamo neki stari materijal kako bismo izradili nešto novo. Tako ja npr. od novina, atlasa ili stripa mogu izraditi torbicu. Ili od tkanine, majice, traperica, može se napraviti neka nova ogrlica. Ponekad od uzbuđenja zbog nastanka nove torbice ili ogrlice ne može zaspati, a ideja nikad dosta.

U skupljanju materijala sad joj pomaže već i okolina. Majice na kojima nastane neka rupica, ili majicu koju više ne nose pa ju ja iskoristim. Ili kupim tkaninu, ponekad ako mi nešto zatreba. Uvijek može i kupiti, ali više volim kad mogu iskoristiti nešto što je staro, i što ne bi koristilo. Reciklirati. Tako je napravila i svoju omiljenu ogrlicu. Ova ekološka tehničarka u jednom danu zna izraditi i do četiri ogrlice. Od stare pamučne majice izreže trakice širine centimetar do dva. Kada se rastegnu one postanu elastične, a Matea ogrlicu radi najčešće od šest trakica koje sveže u čvor.

Za izradu prve torbice trebala su joj dva tjedna, a sada ih napravi već za nekoliko dana. Torbice se rade od plastificiranog papira. Izreže se otprilike 100 do 200 papirića koji se plastificiraju. Od njih se slažu kockice koje se nižu u redove. Kada napravite 4 do 5 redova otprilike znate kako će vaša buduća torba izgledati. Svakom novom kockicom Matea ima sve veću inspiraciju, a njezinim su torbicama posebno fascinirani muškarci koji ih često znaju pokloniti svojim boljim polovicama. Sviđa mi se što ljudi kad pogledaju torbicu i kad im kažem da je od papira se začude koliko je zapravo čvrsta i kako funkcionira kao prava torbica.

Mateine torbice od papira vrlo su čvrste, izdržljive i vodootporne, a osmijeh onih koji nose njezine radove najljepši joj je poklon. Zato više ne može ni zamisliti da joj dan ne prođe bez izrade nakita.