Međunarodni istraživački dan za učenike iz Požege

U Međunarodnom istraživačkom danu koji se provodi od veljače do travnja ove godine sudjelovat će više od 10.000 srednjoškolaca iz cijelog svijeta. Gimnazija iz Požege  putem videokonferencije zajedno sa školama iz Dublina, Padove, Genove i Sao Paula ugostila je predavače i učenike koji su jedan dan proveli kao istraživači na CERN-u.

Što su subatomske čestice, doznalo je tridesetak učenika iz nekoliko požeških škola. Dan su počeli predavanjem o programu istraživanja na CERN-u. Predavači su se potrudili prikazati međunarodnu organizaciju modernih istraživanja te lako razumljivim prezentacijama pokazati učenicima što se ondje radi.

Glavni koordinator 'International Masterclasses' je dr. Uta Bellow, Technical University Dresden, u uskoj suradnji s programom QuarkNet i International Particle Outrach Group (IPPOG). IPPOG je neovisni odbor predstavnika država uključenih u istraživanja na CERN-u. Zadaća IPPOG odbora je učiniti fiziku elementarnih čestica dostupniju široj javnosti.

Događanje u Gimnaziji Požega, organizirali su znanstvenici s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita i Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba koji rade na CERN-u, Dinko Ferenček, Tanja Šuša i Ivica Puljak u uskoj suradnji s profesoricama Sanjom Grabusin i Vandom Louč.