Pogled sa 'zagrebačke terase': Otkrijte tajne sv. Roka

Novi turistički program u metropoli. Malena oaza mira i opuštanja usred gradske vreve. Rokov perivoj i kapela iznad Britanskog trga dio su baštine koja obogaćuje kulturnu ponudu grada Zagreba.

Razgledavanje s besplatnim stručnim vodstvom, koje je priredila župa sv. Blaža, danas je privukla tri skupine građana u obilasku parka koji spaja Gornji i Donji grad, a s posebnim su zanimanjem ušli u tri stoljeća staru kapelu sv. Roka, izgrađenu kao zavjet za spas od epidemije kuge.

Razgledavanje pod oblacima započelo je na mjestu ekumenskog i međureligijskog susretišta, a posebno se govorilo o nekadašnjem katoličkom i pravoslavnom groblju, kao i prvom uređenom židovskom groblju u hrvatskoj metropoli. Otkrilo se građanima i mjesto o kojem se dugo pregovaralo, a koje je umjesto današnjeg Mirogoja, trebalo postati vječno počivalište Zagrepčana.

Ideja o zatvaranju Rokova groblja rodila se 1865. godine, kada je predloženo da se više groblja zatvori i uredi novo zajedničko gradsko groblje na Vinogradskoj cesti, na mjestu gdje je danas smještena bolnica Sestara milosrdnica. Od te se ideje odustalo desetak godina kasnije, kada je gradska općina nakon smrti Ljudevita Gaja na dražbi otkupila njegovo imanje na Mirogoju, rekao je Goran Kovačević, voditelj razgleda 'Pogled sa 'zagrebačke terase': Otkrijte tajne sv. Roka'.

Građani su imali priliku vidjeti barokni oltar koji je iz crkve sv. Marka na Gornjem gradu stigao na Rokov brežuljak nakon strašnog potresa 1880. godine, fresku na južnom pročelju koja još uvijek skriva neotkrivenu tajnu, upoznati se sa životom i ikonografijom sv. Roka, kojega se često prikazuje sa psom, ali i čuti detalje oko groblja na kojem je bio sahranjen kompozitor Vatroslav Lisinski. Nije se zaobišao ni Frangešovog zdenca Elegija, pogled s istočnog vidikovca kod Aleksandrovih stuba.

Sljedeće besplatno stručno vodstvo bit će u subotu 16. travnja u 17 i 18 sati sati.